Τι πρέπει να προσέχετε αν γυμνάζεστε σε υπαίθριους χώρους

Υγεία
Τι πρέπει να προσέχετε αν γυμνάζεστε σε υπαίθριους χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυμναστική στη φύση παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Αρκεί να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας.

Η γυμναστική σε υπαίθριους χώρους μπορεί να είναι αναζωογονητική και πολύ ευχάριστη. Ωστόσο πρέπει κανείς να λαμβάνει ορισμένα μέτρα ασφαλείας.

Να τι συνιστούν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο:

Αρχίστε με αργό ρυθμό

Αν είστε αρχάριοι στη γυμναστική, αρχίστε με λίγα λεπτά και αργό ρυθμό, αφού πρώτα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Να ντύνεστε ανάλογα με τον καιρό

Αν κάνει ζέστη και έχει υγρασία χρειάζεστε ελαφρά ρούχα, με ανοικτό χρώμα και αυξημένη ικανότητα απορρόφησης του ιδρώτα. Χρειάζεστε επίσης ανοικτόχρωμο καπέλο με φαρδύ γείσο.

Αν, όμως, κάνει κρύο και βρέχει, χρειάζεστε τρεις στοιβάδες ρούχων. Η εσωτερική πρέπει να απορροφά τον ιδρώτα και να τον κρατά μακριά από το δέρμα. Η μεσαία πρέπει να παρέχει μόνωση (μάλλινο, φλις κ.λπ.) και η εξωτερική να είναι αδιάβροχη και αντιανεμική.

Μην ξεχνάτε το νερό

Όταν κάνει ζέστη, χρειάζεστε 1-2 ποτήρια νερό μισή ώρα πριν αρχίσετε την άσκηση και ύστερα μισό με ένα ποτήρι ανά 30 λεπτά άσκησης.

Βεβαιωθείτε ότι είστε ορατοί στους οδηγούς

Αν γυμνάζεστε πριν την ανατολή του ηλίου ή μετά τη δύση του, να φοράτε ρούχα που αντανακλούν το φως. Να προσέχετε επίσης πολύ όταν διασχίζετε δρόμους ή στρίβετε σε γωνίες.

Να φοράτε τα σωστά παπούτσια

Για την πεζοπορία, θέλετε ειδικά μποτάκια. Για το τρέξιμο και το βάδην χρειάζεστε παπούτσια ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτές τις δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει για το τένις, το μπάσκετ, το βόλεϋ κ.λπ.

Μην πάρετε πολλά μαζί

Χρειάζεστε το κινητό, τα κλειδιά σας, λίγα λεφτά και μια ταυτότητα. Πριν βγείτε από το σπίτι βάλτε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό προϊόν, ώστε να μην χρειασθεί να τα κουβαλάτε μαζί σας.

Χαμηλώστε τα ακουστικά σας

Όσο τονωτική κι αν είναι η γρήγορη μουσική κατά την άσκηση, πρέπει να την ακούτε χαμηλά. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω και πίσω σας.

Προσοχή στους σκύλους

Ακόμα κι αν είναι δεμένοι ή μέσα σε αυλές, μπορεί να θελήσουν να υπερασπιστούν την περιοχή τους ή να σας επιτεθούν αν τους προκαλέσετε. Καλύτερα λοιπόν είναι να διατηρήσετε μία απόσταση ασφαλείας.

Να αλλάζετε πρόγραμμα

Να μην κάνετε καθημερινά την ίδια γυμναστική. Προσπαθήστε να βάλετε ποικιλία στις ασκήσεις, στις μέρες και στη διάρκεια της προπόνησης.

Για λόγους ασφαλείας καλό είναι να αλλάζετε συχνά και τη διαδρομή που ακολουθείτε.

Να διαλέγετε πολυσύχναστες διαδρομές

Να αποφεύγετε τις ερημικές περιοχές και να γυμνάζεστε σε μονοπάτια με πολλά άλλα άτομα.

Όταν συναντάτε άλλους, να διατηρείτε ίσιο το σώμα και να τους κοιτάτε απ’ ευθείας στα μάτια. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε αυτοπεποίθηση. Να έχετε στο νου σας και τι γίνεται πίσω σας.

Να ενημερώνετε για τη διαδρομή σας

Διαλέξτε έναν φίλο, συγγενή ή γείτονα και πείτε του που θα πείτε, από ποια διαδρομή και για πόση ώρα. Όταν επιστρέψετε, να τους ενημερώσετε αμέσως.

Αυτό ισχύει ιδίως όταν γυμνάζεστε μόνοι και, αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, υπάρχει κίνδυνος να μην το αντιληφθούν εγκαίρως οι δικοί σας άνθρωποι.

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News