default-image

Σώζουν ζωές το εμβόλιο και το τεστ κατά του HPV

Υγεία
Σώζουν ζωές το εμβόλιο και το τεστ κατά του HPV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια τα αποτελέσματα του εμβολίου - Πόσοι τύποι του ιού υπάρχουν συνολικά – Πώς θα προστατευτούμε

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Η μόλυνση από τον ανθρώπινο θηλωματοϊό (HPV) είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου.

Η σύνδεση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύτηκε πριν 30 ολόκληρα χρόνια από τον γερμανικής καταγωγής καθηγητή Ιολογίας Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη αυτή. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει...

«Έχουν αλλάξει πολλά, γιατί σήμερα αυτό έχει γίνει αποδεκτό πλήρως απ’ όλη την επιστημονική παγκοσμίως κοινότητα και ως επιστέγασμα αυτής της παραδοχής υπάρχουν δύο νέες επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, όπως είναι το πρώτο εμβόλιο εναντίον της HPV λοίμωξης και επίσης το πρώτο μοριακό τεστ για έλεγχο όλο του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή το HPV test. Με αυτά τα δύο, σήμερα, η ιατρική κοινότητα μπορεί να ελαττώσει ή να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και πιθανόν και άλλους καρκίνους που οφείλονται στη δράση του HPV», αναφέρει ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η παραδεδομένη αντίληψη υποστηρίζει ότι οι κλινικές μελέτες των εμβολίων έναντι του HPV έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα προσεγγίζει το 100% στην πρόληψη ανάπτυξης προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Απέναντι σε αυτήν την άποψη, ο κ. Αγοραστός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν 14 τύποι διαφορετικοί του ιού που είναι καρκινογόνοι, από τους πάνω από 150 τύπους του ιού που υπάρχουν συνολικά. Γι’ αυτούς τους 14 τύπους υπάρχει σήμερα ένα εμβόλιο, το λεγόμενο εννιαδύναμο εμβόλιο ΗPV, το οποίο προστατεύει από τους 7 από τους 14. Αυτοί οι 7 τύποι, όμως, είναι οι πλέον επικίνδυνοι και καρκινογόνοι. Έτσι, εάν ένα κοριτσάκι εμβολιαστεί με το εννιαδύναμο εμβόλιο, πρακτικά θα έχει μια προστασία από τον κίνδυνο απόκτησης του τράχηλου της μήτρας αργότερα περίπου κατά 90%. Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό. Δεν καλύπτει το 100%, αλλά καλύπτει το 90% του κινδύνου ενός κακοήθους νοσήματος, που είναι το τρίτο κατά σειρά συχνότητας κακόηθες νόσημα της γυναίκας, και είναι μια τεράστια πρόοδος και επιτυχία. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να το καλύψει η γυναίκα κάνοντας προληπτικούς ελέγχους, που μέχρι τώρα γίνονταν με το τεστ Παπανικολάου, αλλά από τώρα και στο εξής θα γίνονται με βάση το HPV test που έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό από το τεστ Παπανικολάου».

Παρά την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα και επιτυχία που παρουσιάζει, η χώρα μας συνεχίζει να μην εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εθνικού προγράμματος εμβολιασμού για τον συγκεκριμένο ιό. Η χώρα μας δυστυχώς δεν ακολουθεί τη γραμμή χωρών όπως της Αυστραλίας, όπου ο γυναικείος πληθυσμός έχει καλυφθεί εμβολιαστικά σε ποσοστό της τάξης του 85%. Τη διαφορά νοοτροπίας επισήμανε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Αγοραστός. «Ο εμβολιασμός προφανώς εφαρμόζεται. Έχουν δοθεί πάνω από 300 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Υπάρχουν χώρες που προχωρούν πάρα πολύ σωστά στον εμβολιασμό και υπάρχει κάλυψη του γυναικείου πληθυσμού περίπου της τάξης του 80-85%, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν μικρότερη κάλυψη και χώρες που έχουν πολύ μικρή κάλυψη. Η Ελλάδα είναι στο 30%, την ώρα που η Αυστραλία είναι στο 85%», είπε χαρακτηριστικά.

Κονδυλώματα: «Εμφανίζονται και σε άνδρες»

Ο κ. Αγοραστός μεταξύ άλλων κατέρριψε τον μύθο σχετικά με την εμφάνιση των κονδυλωμάτων στις γυναίκες μόνο. Και οι άνδρες οφείλουν να εμβολιαστούν, καθώς ο ιός μπορεί να είναι η αιτία δημιουργίας καρκίνων στους άνδρες, όπως του φάρυγγα, του πέους κ.τ.λ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, «το εμβόλιο δεν είναι μόνο για τις κοπέλες, αλλά και για τα αγόρια. Ο ιός προκαλεί καρκίνο και στους άνδρες και συγκεκριμένα στον πρωκτό, στο πέος, στο φάρυγγα κ.τ.λ. Μάλιστα, ο καρκίνος στο φάρυγγα είναι 4 με 5 φορές πιο συχνός στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 9 έως 45 ετών. Δεν είναι ο εμβολιασμός μόνο για τα κορίτσια ή για τα αγόρια. Συστήνουμε στη μικρή ηλικία, 9 έως 14, εμβολιασμό για δύο λόγους:

Ο ένας λόγος είναι ότι τα μικρά αυτά αγόρια και κορίτσια δεν έχουν κατά κανόνα σεξουαλικές σχέσεις και άρα δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής και, δεύτερον, όσο πιο νωρίς γίνει ο εμβολιασμός, τόσο η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού, δηλαδή η δημιουργία αντισωμάτων, είναι πιο πετυχημένη και αυξημένη. Πιο μεγάλη συγκέντρωση αντισωμάτων έχει ένα κοριτσάκι που εμβολιάζεται από μια γυναίκα 30 και 40 ετών. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αρχίζει ο εμβολιασμός από την ηλικία των 9 ετών και το κράτος να χορηγεί δωρεάν τον εμβολιασμό στα κορίτσια μέχρι τα 18». Τέλος κατέληξε, παροτρύνοντας το ιατρικό προσωπικό της χώρας να μιλάει για το εμβόλιο εναντίον του ιού HPV, λέγοντας ότι «οι ιατροί πρέπει να συστήνουν ανεπιφύλακτα το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όχι μόνο γυναικολόγοι και παιδίατροι, αλλά όλοι οι γιατροί πρέπει να το καταλάβουν, καθώς είναι το πρώτο εμβόλιο που προφυλάσσει από μια δεκαριά καρκίνους», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News