Υγεία

Καρπούζι: Από ποιες παθήσεις προστατεύει;

To καρπούζι αναμφισβήτητα είναι το φρούτο του καλοκαιριού. Είναι δροσιστικό, γλυκό, νόστιμο και μπορεί να φαγωθεί παντού.

Ωστόσο πέρα από την νοστιμιά τους, τα καρπούζια είναι «εξοπλισμένα» και με πολλές βιταμίνες οι οποίες τονώνουν τον οργανισμό, τον προστατεύουν και τον κρατούν ενυδατωμένο.

Αυτά και άλλα πολλά λένε και οι ειδικοί, οι οποίοι εξηγούν γιατί το καρπούζι δεν είναι απλά το φρούτο του καλοκαιριού, αλλά είναι ένα... «θαυματουργό» φρούτο.

Αυξάνει το κολλαγόνο

Αρχικά τα καρπούζια είναι «εξοπλισμένα» με β -καροτένιο, ένα αντιγηραντικό συστατικό ανώτερης τάξης, το οποίο ενυδατώνει το δέρμα, καθώς και βιταμίνη C, η οποία διατηρεί και αυξάνει την ποσότητα κολλαγόνου που έχει ο οργανισμός.

Μειώνει τα εγκεφαλικά επεισόδια

Η απάντηση βρίσκεται στο χρώμα του  καρπουζιού, καθώς το καρπούζι έχει αυτή την ζωηρή κόκκινη απόχρωση λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας, λυκοπένιο.

Οι τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%, ενώ σύμφωνα με μία άλλη έρευνα όσοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτή έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

«Το λυκοπένιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μας και προστατεύει την εμφάνιση χοληστερίνης», αναφέρει ο διατροφολόγος Σαμ Κρίστι.

Προστασία από το κρυολόγημα

Κι όμως μπορεί να τρώμε καρπούζι το καλοκαίρι, αλλά αυτά μας προετοιμάζουν για τον χειμώνα. Ο λόγος είναι και εδώ το λυκοπένιο, καθώς η ουσία αυτή δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως δεν είμαστε τόσο επιρρεπείς σε κρυολογήματα.

Καταστρέφει πρώιμα καρκινικά κύτταρα

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για το λυκοπένιο είναι πως η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των πρώιμων καρκινικών κυττάρων.

«Το λυκοπένιο είναι ένα τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο που μπορεί να αφοπλίσει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προτού βλάψουν το σώμα μας», λέει ο διατροφολόγος, Σαμ Κρίστι.

Προστατεύει τις αρθρώσεις και τους μύες
 
Πέρα πάντως από τα παιδιά και όσους προσέχουν την διατροφή τους, το καρπούζι έχει μεγάλα οφέλη και για τους αθλητές κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε κάλιο που σημαίνει πως βοηθά τους μύες να επανέλθουν μετά από μία εξαντλητική προπόνηση.

Επιπλέον προστατεύει τις αρθρώσεις, καθώς το κάλιο βοηθά ώστε το σώμα να διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό.Επίσης τα καρπούζια περιέχουν κιτρουλίνη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Σε βοηθά στον ύπνο

Μία ακόμη ουσία που περιέχουν τα καρπούζια είναι η χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα αυγά, τη γαλοπούλα και το μπρόκολο και βοηθά στη ρύθμιση των «εσωτερικών ρολογιών» του σώματός μας.Έτσι, αν έχεις αϋπνίες, μια φέτα ζουμερό καρπούζι θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Βοηθά και στην απώλεια βάρους

Έχοντας μόνο 40 θερμίδες ανά μερίδα, μία φέτα καρπούζι είναι μία από τις διαιτητικές επιλογές του καλοκαιριού. Άλλωστε πέρα του ότι δεν έχουν θερμίδες, των 92%  αυτών είναι νερό, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με το iefimerida.gr  βοηθά το σώμα  να «ξεπλύνει» τις δυσάρεστες τοξίνες.

Κι αν κάθε φορά που τρως καρπούζι αισθάνεσαι φουσκωμένος, τότε να ξέρεις πως το φούσκωμα αυτό δεν διαρκεί πολύ λόγω της κιτρουλίνης, που βοηθά στην καλή και αποτελεσματική λειτουργία των νεφρών μας.






Σχόλια