Υγεία

Πώς να αδυνατήσετε χωρίς να κάνετε καμία προσπάθεια

Τα όσπρια δίνουν δύναμη και ωφελούν, χάρη στις θρεπτικές τους ιδιότητες ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών, αυτό γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα όσπρια εκτός από τα παραπάνω μαθαίνουμε ότι... αδυνατίζουν κιόλας!

Σύμφωνα με επιστήμονες από τον Καναδά, αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο το σωματικό σας βάρος, ίσως πρέπει να βάλετε τα όσπρια στην καθημερινή σας διατροφή.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, ανακάλυψαν ότι με τρία τέταρτα του φλιτζανιού όσπρια την ημέρα μπορεί κανείς να χάσει λίγο βάρος, ακόμα κι αν δεν κάνει δίαιτα.

Το όφελος αυτό «αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και σε φυτικές ίνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Ράσελ ντε Σόουζα, διαιτολόγος και επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο.

«Τα όσπρια έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνοντας έτσι με αργό ρυθμό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατηρούν επί περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού της πείνας».

Όπως γράφουν ο δρ ντε Σόουζα και οι συνεργάτες του, στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), εξέτασαν στοιχεία από 21 κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 940 υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές.

Οι μελέτες είχαν διαρκέσει από τέσσερις έως 12 εβδομάδες και οι περισσότερες δεν αφορούσαν διατροφή για αδυνάτισμα αλλά για διατήρηση σταθερού του βάρους.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από έξι εβδομάδες κατά μέσον όρο οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά την ποσότητα των οσπρίων που προαναφέρθηκε είχαν κατά μέσον όρο απώλεια βάρους κατά 340 γραμμάρια σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου όσπρια.

Αν και αυτό μοιάζει λίγο, δεν είναι καθόλου ασήμαντο, λένε οι ερευνητές, διότι οι εθελοντές δεν έκαναν δίαιτα για να χάσουν βάρος αλλά απλώς πρόσθεσαν λίγα όσπρια στην ημερήσια διατροφή τους.

Η απώλεια ήταν πολύ μεγαλύτερη στις λιγοστές μελέτες που είχαν εξετάσει τα όσπρια σε συνάρτηση με δίαιτα αδυνατίσματος ενώ, το σημαντικότερο, η κατανάλωση οσπρίων συσχετίσθηκε και με μείωση του σωματικού λίπους.

«Το να χάσει βάρος ένας άνθρωπος είναι σχετικά εύκολο αλλά το να μην ξαναπαχύνει είναι το πραγματικά δύσκολο», είπε ο δρ ντε Σόουζα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα όσπρια μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό και επειδή είναι πολύ υγιεινά, καλό είναι να τα εντάξουμε στην ημερήσια διατροφή μας».

 

Πηγή: pronews.gr

Σχόλια