Απειλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Υγεία
Απειλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Χτυπά” όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, απόρροια της κακής διατροφής και του “junk food”

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου από άποψη θνησιμότητας. Κατέχει μια “άτυπη πρωτιά” στους πάσχοντες από καρκίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, ο ορθοκολικός καρκίνος εμφανίζει όλο και περισσότερη συχνότητα.

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η απουσία γυμναστικής και η εντατικοποίηση της εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προτιμούν τροφές με ακόρεστα λίπη. Το “junk food” έχει μετατραπεί σε συνήθεια. Ωστόσο, αυτός ο μη ενδεδειγμένος τρόπος διατροφής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη μελλοντική σωματική ακεραιότητα του ατόμου.

Την παραπάνω αντίληψη υιοθετεί ο ογκολόγος και λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σαμώνης, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει σ’ ένα ποσοστό κληρονομικούς λόγους και σ’ ένα άλλο το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στον τρόπο ζωής και στην κακή δίαιτα. Το γεγονός ότι τρώμε πολύ κρέας και λιπαρές τροφές έχει αυξήσει το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, αλλά εμπειρικά έχει αυξητικές τάσεις».

Την αυξητική τάση του καρκίνου του παχέος εντέρου υποστήριξε και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου (καρκίνου του παχέος εντέρου), τα οποία αποτύπωναν μια δραματική αύξηση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στις νεαρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εταιρείας, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε το 1990 διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο κόλον και τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθό συγκριτικά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε το 1950. 

Ως προς την αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου εμφανίζεται η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε μεγάλες ποσότητες. Ο κ. Σαμώνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το κόκκινο κρέας είναι ο νούμερο ένα ύποπτος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική και πολύ βασική τροφή, που δεν πρέπει να λείπει από τη δίαιτά μας. Πρέπει να είναι όμως μία φορά την εβδομάδα και τελείως άπαχο. Δεν πρέπει να βγει από τη δίαιτα. Οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως vegetarians κάνουν εξίσου επικίνδυνη διατροφή όσο εκείνοι που τρώνε κάθε μέρα κρέας».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαμώνης μέσα από τη “Νέα Κρήτη” δίνει κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες αναφέρει ότι ο προληπτικός έλεγχος για τον ορθοκολικό καρκίνο πρέπει να ξεκινά νωρίτερα και συγκεκριμένα στην ηλικία των 40 ετών, αντί για την ηλικία των 50 ετών που προτεινόταν μέχρι τώρα.

«Εάν ένας από τους γονείς έχει νοσήσει ή έχει πεθάνει από καρκίνο του παχέος εντέρου, μετά τα 40 πρέπει να γίνεται μια κολονοσκόπηση κάθε 4 χρόνια. Για άλλους, οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό, μετά τα 40 χρόνια κάθε 5-6 χρόνια μία φορά κολονοσκόπηση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Σαμώνης αναφέρει πως, εάν υπάρχει βαρύ κληρονομικό ιστορικό, τότε από την ηλικία κάτω των 40 ετών πρέπει να ξεκινήσει η έναρξη του προληπτικού ελέγχου.

«Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονη κληρονομική επιβάρυνση, όπως οι δύο γονείς ή ένας αδερφός έχει εκδηλώσει καρκίνο του παχέος εντέρου ή σε άλλες κληρονομικές καταστάσεις που γνωρίζουμε ότι προδιαθέτουν σε καρκίνο του εντέρου, πρέπει να διενεργείται κολονοσκόπηση κάτω από τα 40 έτη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Άμεσο συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι πως ο ορθοκολικός καρκίνος “χτυπά” πλέον όλο και νεότερους ανθρώπους και συνδέεται αναπόφευκτα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο κ. Σαμώνης, μέσα από τη “Νέα Κρήτη”, ανέφερε πως τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στην Κρήτη είναι ίδια με τα ποσοστά της υπόλοιπης Ελλάδας και του δυτικού κόσμου. Η έλλειψη φυσικής άσκησης και η υπερβολική αύξηση της μάζας του σώματος προδιαθέτουν για όλους τους καρκίνους, ακόμη και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Καμπανάκι” ο χαμηλός αιματοκρίτης

Συμπτώματα που είναι ύποπτα για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, ένας αιματοκρίτης που, ενώ βρισκόταν σε φυσιολογικά επίπεδα, τώρα είναι χαμηλότερος, αλλά και το αίμα στα κόπρανα. Τα παραπάνω συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν πρέπει να ξεφύγουν από τον έλεγχο του ατόμου.

Στο ερώτημα εάν οι πάσχοντες από τον καρκίνο του παχέος εντέρου το καταλαβαίνουν σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο, ο κ. Σαμώνης απαντάει: «Συνήθως το καταλαβαίνουν όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος και ο αιματοκρίτης είναι πολύ χαμηλός ή όταν το έντερο έχει φράξει λόγω μεγέθους του όγκου ή όταν το έντερο υποστεί διάτρηση λόγω αύξησης του όγκου, είτε λόγω ενοχλητικής και χρόνιας δυσκοιλιότητας». Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει πως «τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα σε ποιο σημείο του εντέρου αναπτύσσεται ο όγκος. Εάν είναι στην αρχή του παχέος εντέρου, έχουμε αναιμία. Εάν αναπτύσσεται στο τέλος του παχέος εντέρου, έχουμε δυσκοιλιότητα και πιθανότατα αίμα στα κόπρανα».

Τέλος, ο κ. Σαμώνης μίλησε για την απουσία της μεσογειακής διατροφής από τα τραπέζια των Κρητικών και την ανάγκη κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε βιταμίνες. Τέτοιες τροφές είναι τα όσπρια και τα λαχανικά, τρόφιμα που έχουν υψηλή διατροφική αξία.

«Φρούτα, λαχανικά και όσπρια πρέπει να έχει η διατροφή μας τη μέρα. Δύο σαλάτες και 3-5 φρούτα πρέπει να τρώμε κάθε μέρα. Στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, η “μεσογειακή διατροφή”, όπως τι γνωρίζουμε, δεν υφίσταται πλέον. Πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη γιατί παχαίνει. Είναι μια πολύ κακή διατροφή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News