Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Μαθαίνω να μην καπνίζω!

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Μαθαίνω να μην καπνίζω!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) διοργανώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Αττικής, κ. Ιωάννης Δέδες, ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Διονύσιος Κόκκινος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κ. Ευφροσύνη Σταυράκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως UNESCO και στην κ. Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για την μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

Στην εισήγησή του ο κ. Μπασκόζος, μεταξύ άλλων, είπε: «Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε η έκδοση της Εγκυκλίου με Αριθμ. Πρωτ. Γ.Π./Δ2β/οικ.8809 /31-01-2018 και ΑΔΑ: 6ΙΓΩ465ΦΥΟ-ΚΔΦ για εφαρμογή του Νόμου. Πιστεύουμε στην ανάγκη παρέμβασης στο σχολείο και στην παιδική ηλικία, στην τακτική καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού και στα μέτρα ελέγχου του λαθρεμπορίου τσιγάρων (Κύρωση Πρωτοκόλλου). Το Υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα την δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του Νόμου».

Ο Καθηγητής κ.Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα.

Επίσης, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20 με 30%. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου. «Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος πρέπει να είναι μεθοδική, πρακτική, στοχευμένη και προσγειωμένη στον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται και να είναι θετική και όχι αρνητική ή εκφοβιστική. Πρέπει να γίνει συνείδηση, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά της πολιτισμικής απαξίας του καπνίσματος».

Στην εισήγησή του, ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (σχήμα1 - KAPA Research και Ελληνική Στατιστική Αρχή). Ιδιαίτερα τόνισε ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., 33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών μεταξύ των ετών 2009-2014 (σχήμα2). Σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017 (σχήμα3). Περιγράφοντας τις δράσεις SmokefreeGreece, ο κος Μπεχράκης αναφέρθηκε στον ρόλο της επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος (σχήμα4). Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Η κ.Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D.Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού σχολείων της χώρας.

Η κ.Ευαγγελοπούλου αναφέρθηκε και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό έργο του SmokefreeGreece, το οποίο περιλαμβάνει:

  • τις σχολικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του καπνίσματος, εξειδικευμένες για τρεις ηλικιακές ομάδες μαθητών: Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, Γυμνασίου και της Α’ τάξης του Λυκείου. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε τρεις πόλεις, στην Αθήνα στον χώρο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ και στην Τεγέα Αρκαδίας στο παλαιό Δημαρχείο Τεγέας. Περισσότεροι από 32.500 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια τις παρεμβάσεις με πολύ θετική ανταπόκριση.
  • το βιβλίο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα», το οποίο σε συνδυασμό με το ειδικό βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης επιμορφώνει εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχέση με το κάπνισμα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν την απαραίτητη γνώση στα παιδιά.

Η Πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., κ.Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με 190 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, και με καθοριστική συμμετοχή στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, είναι παρόντα και σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια: Στην αντικαπνιστική εκπαίδευση των παιδιών μας. Με μεγάλη χαρά και με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής τους υπευθυνότητας, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν το πανελλαδικό τους δίκτυο για την επίτευξη αυτού του τόσο σημαντικού στόχου του οποίου το στοίχημα είναι ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τις νέες γενιές».

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Δέδες δήλωσε: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δεν έχει χαρακτήρα επετειακό, ούτε σαφώς εορταστικό. Σκοπός είναι να αφυπνιζόμαστε και να αναλαμβάνουμε δράσεις κατά του καπνίσματος που επιβαρύνει την Υγεία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε του χρόνου να έχουμε να παρουσιάσουμε θετικά αποτελέσματα. Αντικαπνιστικός νόμος με αυστηρές διατάξεις υπάρχει στην χώρα μας με τον Ν.3730/2008 και προσφάτως επικαιροποιήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στην δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στην νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων «Μαθαίνω να μην καπνίζω» από την Βουλή των Ελλήνων.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Πνευμονολόγος κ.Άννα Τζώρτζη και αναφέρθηκε στο ιστορικό της θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας και του Συμφώνου Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO FCTC). Σχετικά με τις ευρωπαϊκές δράσεις για το κάπνισμα, υπογράμμισε ιδιαίτερα την Νέα Κοινοτική Οδηγία (TPD) και περιέγραψε το συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας για την εφαρμογή της Οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του προγράμματος Joint Action on Tobacco Control (JATC).

Κλείνοντας, η κ. Τζώρτζη αναφέρθηκε στη λειτουργία του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και εξέφρασε ευχαριστίες προς το Behrakis Foundation της Βοστώνης, στη χορηγία του οποίου στηρίζεται η συνεχής λειτουργία του ομώνυμου εργαστηρίου, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων για τον έλεγχο του καπνίσματος στη χώρα.

Επιστημονική έρευνα για στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News