Γιατί θες σοκολάτα όταν έχεις άγχος;

Υγεία
Γιατί θες σοκολάτα όταν έχεις άγχος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσιολογικών Επιστημών στο Αΐτσι, ύστερα από έρευνες ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιούνταν στα ποντίκια νευρώνες που αντιδρούν στο στρες, εντεινόταν η μεγάλη τους επιθυμία για υδατάνθρακες.

Κατέληξαν λοιπόν ότι τα εν λόγω τρωκτικά έτρωγαν τριπλάσιες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών σε σχέση με όσα δεν βρίσκονταν σε κατάσταση στρες, μειώνοντας παράλληλα στο ήμισυ τα λίπη που προσελάμβαναν.

Η μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιθεώρησης Cell Reports είναι η πρώτη που καταδεικνύει τον ρόλο του εγκεφάλου στις προτιμήσεις για τους υδατάνθρακες και τα λίπη, εξηγεί ο Γιασουχίκο Μινοκόσι, επικεφαλής των ερευνών.

«Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά πολλά γλυκίσματα όταν είναι αγχωμένοι, έχουν την τάση να σκέφτονται ότι είναι δικό τους λάθος που δεν καταφέρνουν να ελέγχουν τις ακατάσχετες επιθυμίες του», ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα νευρώνων.

Μια απλή καταστολή των εμπλεκομένων νευρώνων μπορεί να έχει παρενέργειες, προειδοποίησε ο δρ Μινοκόσι.

Αντίθετα, «αν καταφέρουμε να βρούμε ένα ειδικό μόριο στους νευρώνες και να εστιάσουμε σε αυτό για να καταργήσουμε ένα μέρος των δραστηριοτήτων του, αυτό ενδεχομένως να επιτρέψει τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων.

Όμως, μια ενεργοποίηση αυτού του μορίου θα είναι επωφελής για τους ασθενείς που καταναλώνουν πολλά λίπη».

Πηγή: olivemagazine.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News