Τα αυτοάνοσα νοσήματα στο «μικροσκόπιο»

Κρήτη
Τα αυτοάνοσα νοσήματα στο «μικροσκόπιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Τετάρτη,30 Μαΐ 2018, 18:00
Αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” στην οδό Ανδρόγεω

«Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα; Πόσα είδη υπάρχουν και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής τους;». Με “θεμέλια” αυτά τα ερωτήματα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα “Μανόλη Καρέλλη” στην οδό Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, η οποία διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “Μείον Ένα”, που στηρίζει μονογονεϊκές οικογένειες.

Σημειώνεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, ένα στα πέντε άτομα είναι ασθενής και ο αριθμός όλο και αυξάνει. Διαβήτης τύπου 1, νόσος Crohn, ρευματοπάθειες, λεύκη, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί 80 τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι προκαλεί τα αυτοάνοσα νοσήματα; Πώς αντιμετωπίζονται; Είναι μεταδοτικά;

Είναι κληρονομικά; Υπάρχει πρόληψη; Η διατροφή πόσο επηρεάζει;

Η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας!

Τα βασικά αυτά ερωτήματα θα απαντηθούν από την ειδική ρευματολόγο, εξειδικευμένη στα αυτοάνοσα Μαριλένα Μαμουλάκη-Προκοπάκη. Στη συνέχεια, ο κλινικός και γνωστός διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης θα αναλύσει τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στην κατηγορία αυτών των νοσημάτων. Σημειώνεται, δε, πως ο κ. Γρηγοράκης έχει γράψει δύο βιβλία πάνω στα αυτοάνοσα νοσήματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί χρόνος ώστε να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις του κοινού από τους εισηγητές.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Εύα Ντελιδάκη, ενώ στην αίθουσα θα προσφερθεί μπουφές, αλλά και γλαστράκια με αρωματιά φυτά. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοράκης, «το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων και συστατικών τους (μόρια). Ο φυσιολογικός ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα. Στην περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο διαταραχτεί αυτή η θαυμαστή ρύθμιση του ανοσοποιητικού, τότε εκείνο λανθασμένα επιτίθεται εναντίον οργάνων του ίδιου του σώματος, δημιουργώντας αντισώματα τα οποία καταπολεμούν τα κύτταρα κάποιων οργάνων ή ζωτικών ιστών του σώματος. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση διαταραχή.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα, τα Β λεμφοκύτταρα λανθασμένα φτιάχνουν αντισώματα εναντίον ιστών του οργανισμού (αυτοαντιγόνα) αντί εναντίον ξένων αντιγόνων. Συχνά τα αυτοαντισώματα είτε παρεμβάλλονται στη φυσιολογική λειτουργία των ιστών, είτε ενεργοποιούν την καταστροφή τους.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που πάσχουν από βαριά μυασθένεια νιώθουν μυϊκή αδυναμία, γιατί τα αυτοαντισώματα προσβάλλουν ένα μέρος των νεύρων που διεγείρουν τη σύσπαση των μυών. Στην περίπτωση της ψωρίασης, τα αυτοαντισώματα κατευθύνονται παθολογικά εναντίον κυττάρων του δέρματος. Η συγκέντρωση αντισωμάτων στο δέρμα ενεργοποιεί την καταστροφή άλλων μορίων και κυττάρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πομφόλυγες φουσκάλες. Όταν λοιπόν το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω παθολογικής λειτουργίας, απορρυθμιστεί, τότε στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

Σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, διαβήτης 2, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη και φυσικά οι θυρεοειδίτιδες είναι μερικά από τα νοσήματα που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανάλογα με την “ευαισθησία” που παρουσιάζει ο κάθε άνθρωπος, η “έκρηξη” της διαταραχής του ανοσοποιητικού εκφράζεται στο εκάστοτε όργανο-στόχο (νευρικός ιστός ως σκλήρυνση κατά πλάκας, δέρμα ως ψωρίαση, πάγκρεας ως διαβήτης 2 κ.λπ.)».

Διάγνωση και θεραπεία

Από την πλευρά της, η ειδική ρευματολόγος, εξειδικευμένη στα αυτοάνοσα Μαριλένα Μαμουλάκη-Προκοπάκη, ενόψει της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, τόνισε όσον αφορά στην ενημέρωση του κόσμου για τα αυτοάνοσα νοσήματα ότι, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που δεν αφήνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επισκεφτεί έναν γιατρό, «αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία παρουσιάζεται ένας υπερβολικός όγκος ασθενών, σε αντίθεση με τη μείωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχει επομένως μια αδυναμία διάγνωσης και θεραπείας έγκαιρης, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις. Πολλοί ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο με βαριές εξάρσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και σε προχωρημένο πολλές φορές στάδιο, οπότε και είναι δυσκολότερη η θεραπεία.

Διάφοροι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Ρευματοπαθών, προσπαθούν μέσα από ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις να ενημερώσουν τον κόσμο ώστε να μάθει ποια είναι τα συμπτώματα και να καθοδηγηθεί για το πώς θα βρει λύση στο πρόβλημά του, μέσα από μια σωστή θεραπεία για να αποφευχθούν οι χρόνιες βλάβες».

Η είσοδος στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο του Ηρακλείου, και όχι μόνο, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News