Υγεία

Ένοχες... οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Βοηθούν στο αδυνάτισμα ασπαρτάμη και ζαχαρίνη; Μύθοι και αλήθειες για τις γλυκαντικές ουσίες.

Οι γλυκαντικές ουσίες ή αλλιώς ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης. Με δεδομένο ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για προβλήματα υγείας, οι γλυκαντικές ουσίες θεωρούνται «αξιόπιστα υποκατάστατα», καθώς, όπως έχει υποστηρίξει η κοινωνία των πολιτών, δε διαθέτουν ζάχαρη.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ερευνών των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη, ακετασουλφάμη και σουκραλόζη, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακών νοσημάτων και πιθανόν σε παρόμοιο ποσοστό με αυτό της ζάχαρης, εφόσον καταναλώνονται συστηματικά.


«Το σάκχαρο κάνει τα προβλήματα στην καρδιά. Η ζάχαρη προκαλεί προβλήματα μέσω της αύξησης των θερμίδων που παίρνουμε και της αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και την πιθανότητα να αποκτήσουμε διαβήτη. Επομένως, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όταν τις λαμβάνει ο άνθρωπος σε μεγάλες ποσότητες. Η δράση τους είναι παρόμοια με εκείνη της ζάχαρης σε υπερβολικές ποσότητες», ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Σκαλίδης Εμμανουήλ, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Διαπιστώθηκε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα προκαλώντας βλάβες στις φλέβες και συγχρόνως εξαπατούν τον οργανισμό που, αντί να διασπά τη γλυκόζη και τα λίπη για ενέργεια, διασπά το υλικό των μυών, τις πρωτεΐνες, δημιουργώντας τις ίδιες βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε συστηματική χρήση. Ουσιαστικά, αντικαθιστούν τη ζάχαρη στα τρόφιμα και ποτά, δίνοντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες.


«Ο οργανισμός κρατάει τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι, όταν καταναλώνεις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σε βοηθάνε να αδυνατίζεις και όχι να παχαίνεις. Αυτό δεν ισχύει. Είναι μύθος. Μπορεί να φας παραπάνω ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, οπότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του σώματος και να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να γίνουμε παχύσαρκοι, με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί το λίπος που αποθηκεύεται στον οργανισμό μέσω των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών δημιουργεί καρδιακά προβλήματα», επισήμανε η διατροφολόγος-διαιτολόγος κ. Όλγα Τσαγκαράκη.


Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται σε τρόφιμα ή ροφήματα της καθημερινότητάς μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αναψυκτικά, τα παγωτά, τα διάφορα ροφήματα (καφές, τσάι), οι σοκολάτες, τα γλυκά, κ.ά.

Δε βοηθούν στο αδυνάτισμα

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι καταναλώνοντας τρόφιμα χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι μια υγιεινή επιλογή επειδή μειώνουν τις θερμίδες που παίρνουν. Θα απογοητευτούν όμως, διότι ακριβώς συμβαίνει το αντίθετο.


Ως προς τη συγκεκριμένη αντίληψη, η κ. Τσαγαράκη δηλώνει: «Είναι μια μη υγιεινή επιλογή. Συμβαίνει το αντίθετο. Καλύτερα να πάρεις μια κόκα-κόλα με λίγο παραπάνω ζάχαρη και να πιεις τη μισή, παρά την άλλη, τη zero ή τη light, γιατί έχει παραπάνω συντηρητικά και περισσότερες γλυκαντικές ουσίες».


Η διεθνής τάση των ανεπτυγμένων χωρών να αυξάνουν τη φορολογία αναψυκτικών, παγωτών, σοκολάτας, γλυκών, κ.λπ. που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης για να περιορίσουν την κατανάλωσή τους είναι χωρίς αποτέλεσμα, αφού προκαλούν στην υγεία τα ίδια προβλήματα, αν όχι χειρότερα, από αυτά που δεν περιέχουν περίσσεια ζάχαρης. Από πληθώρα μελετών σε πειραματόζωα προκύπτει ότι η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να ακολουθούν διαφορετικούς βιοχημικούς δρόμους, όμως προκαλούν παρόμοιες βλάβες στον οργανισμό.


Έρευνες των τελευταίων 30 ετών δείχνουν ότι η γλυκιά γεύση διεγείρει τα αίσθημα της πείνας, το οποίο ικανοποιείται με την κατανάλωση θερμίδων, αν όμως η γλυκιά γεύση δεν ακολουθείται από την κατανάλωση θερμίδων, τότε το αίσθημα της πείνας παραμένει και επιπλέον προκαλείται κατανάλωση θερμίδων από τις πρωτεΐνες των μυών, με σοβαρές βλάβες στην υγεία.
Συμπερασματικά, η συστηματική υπερκατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση, υψηλό ζάχαρο και υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακά νοσήματα και βλάβες στην εντερική χλωρίδα. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Bologna σε πειραματόζωα, υψηλές δόσεις της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης προκαλεί καρκινογενέσεις.
Η κ. Τσαγκαράκη, ως προς τον παραπάνω ισχυρισμό, αναφέρει: «Κάποιες γλυκαντικές ουσίες έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι καρκινογόνες. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή ότι, εάν είναι όλες καρκινογόνες, πρέπει να είχαμε όλοι καρκίνο τώρα. Και ειδικά οι διαβητικοί. Οι απόψεις διίστανται σε αυτό το θέμα».


Τέλος, σε περίπτωση που ένας ασθενής αναζητήσει βοήθεια καθώς καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και ποια θα ήταν η καλύτερη συμβουλή, η κ. Τσαγκαράκη απαντάει: «Θα προτιμούσα να καταναλώσει κάποιο φυσικό προϊόν, όπως η στέβια, και θα τον συμβούλευα την ασπαρτάμη, αλλά σε πολύ μικρές δόσεις, γιατί διίστανται οι απόψεις και υπάρχουν υποψίες για εμφάνιση καρκίνου».

Σχόλια