Υγεία

Σοκάρουν τα στοιχεία: Υπερτασικός ένας στους τρεις Έλληνες

Αυξημένη πίεση εμφανίζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, τη στιγμή που ένας στους τέσσερις δεν το γνωρίζει

Η υπέρταση στη χώρα μας τείνει να γίνει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, ταλαιπωρώντας αρκετό κόσμο. Συγκεκριμένα, περισσότερους από έναν στους τρεις ενήλικες ταλαιπωρεί η υπέρταση στη χώρα μας, ενώ ένας στους τέσσερις δε γνωρίζει ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Συνολικά στην Ελλάδα η ασθένεια πλήττει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και, επειδή είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποια συγκεκριμένη ενόχληση.

«Ως προς τη συχνότητα, όσο μεγαλώνουμε οι αρτηρίες σκληραίνουν. Όταν οι αρτηρίες σκληραίνουν για να δεχτούν το αίμα, ανεβάζουν την πίεση. Όσο μεγαλώνουμε, είναι λογικό να έχουμε πιο μεγάλη πίεση. Και όσο πιο σκληρές αρτηρίες έχουμε, τόσο πιο μεγάλη πίεση έχουμε. Σε ηλικίες άνω των 50, οι μισοί έχουν πίεση. Σε ηλικίες άνω των 70, το 80% έχει πίεση. Και στο συνολικό πληθυσμό, το 1/3. Εκεί μέσα υπάρχουν οι 20άρηδες και οι 30άρηδες. Εάν τους βγάλεις τους τελευταίους, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι πολύ πιο συχνή στις μικρές ηλικίες. Είναι συχνή πάθηση», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Εμμανουήλ Σκαλίδης, ο οποίος κατέδειξε τη συσχέτιση μεγάλης ηλικίας και εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Η διάγνωση της αυξημένης πίεσης γίνεται μέσω του πιεσόμετρου. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν είναι καθιερωμένη η εξέταση της πίεσης. Ωστόσο, δεν είναι από μόνη της τόσο απλή η μέτρηση της πίεσης όσο τη φανταζόμαστε...

Ο κ. Σκαλίδης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, είπε πως θα πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε ο ασθενής να παρουσιάσει τα πρώτα προβλήματα, εφόσον σε αυτό το διάστημα παραμένει αρρύθμιστη η πίεσή του. «Για να παρουσιαστούν προβλήματα από αυξημένη πίεση, συνήθως περνάνε δέκα χρόνια. Μόλις περάσουν τα δέκα χρόνια, παρουσιάζονται τα προβλήματα από την αυξημένη πίεση. Πολλοί την αφήνουν αρρύθμιστη, είτε δεν το γνωρίζουν είτε το γνωρίζουν και δεν παίρνουν τη σωστή θεραπεία, είτε δεν παίρνουν φάρμακα και όντως έχουν αυξημένη πίεση και αυτό θα παρουσιαστεί από τις επιπλοκές. Δεν έχει σύμπτωμα η αυξημένη πίεση. Το καταλαβαίνεις από τις επιπλοκές. Από μόνη της δεν έχει κανένα σύμπτωμα η αυξημένη αρτηριακή πίεση».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή μια σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών τις οποίες έχει προγραμματίσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου (σ.σ. η αυριανή ημέρα), η αρρύθμιστη υπέρταση μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου.

Όπως αναφέρει η ΕΚΕ, ενόψει των δράσεων αυτών, εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, κινδυνεύει να υποστεί σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση:

- Επτά φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο,

- Τρεις φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου,

- Έξι φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια,

- Τρεις φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων,

- Τρεις φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαλίδη, οι λόγοι της υπέρτασης είναι διαδεδομένοι. Κατά βάση, η υπέρταση συσχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη δόση αλατιού στα τρόφιμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή αλλά και το αλκοόλ, το οποίο είναι συνηθισμένο στην Κρήτη.

«Το χειρότερο σε όλη την ιστορία είναι ότι η πίεση προκαλεί εγκεφαλικό και έμφραγμα. Το ίδιο κάνει το σάκχαρο, το τσιγάρο και η χοληστερίνη. Εάν τα έχεις όλα αυτά μαζί, οι πιθανότητες τα επόμενα δέκα χρόνια να πάθεις έμφραγμα ή να πεθάνεις είναι 50%. Δεν πρέπει να βλέπουμε μεμονωμένα την πίεση. Πρέπει όλα μαζί να τα έχει κάποιος υπόψη του. Η πίεση, μετά το τσιγάρο, είναι ο κυριότερος παράγοντας τον οποίο μπορείς να αναστρέψεις και να μειώσεις την πιθανότητα να πάθεις κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Κόψε το τσιγάρο και μείωσε την πίεση σημαίνει πως περιορίζονται οι πιθανότητες να πάθεις κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σου. Εάν δεν έχεις σάκχαρο και ρυθμίσεις τη χοληστερίνη, είσαι ακόμη καλύτερα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν προβλήματα στην καρδιά και μπορούν να προκαλέσουν και εγκεφαλικά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκαλίδης.

Ένα άλλο πρόβλημα που συναντούν τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι η μη αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής όταν το πιεσόμετρο εμφανίζει καλή τιμή. Είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο, παρά τους κυοφορούμενους κινδύνους, όπως η πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Τσιγάρο, χοληστερίνη, πίεση και σάκχαρο είναι οι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι στόχοι της θεραπείας είναι αυστηρότεροι απ’ ό,τι παλιότερα. Παλαιότερα θεωρούσαμε πως η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 140 για τη συστολική και κάτω από 90 για τη διαστολική. Τώρα λέμε πως η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι κάτω 130 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Πρέπει να είναι πολύ χαμηλή η πίεση εφόσον παίρνουμε θεραπεία. Είναι ρυθμισμένη η πίεση όταν είναι κάτω από 130 η συστολική και κάτω από 80 η διαστολική, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που βγήκαν πέρυσι. Τα φάρμακα τα παίρνεις είτε έχεις καλή πίεση είτε κακή πίεση. Δεν πρέπει να τα σταματήσεις. Πολλοί λένε πως “έχω καλή πίεση” και σταματάνε τα φάρμακα. Μεγάλο λάθος. Η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντική. Δεν πρέπει να τα σταματάει κανείς», αναφέρει ο κ. Σκαλίδης.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Απαραιτήτως να μετράμε την πίεσή μας

Τέλος, ο κ. Σκαλίδης ανέφερε μερικές πρακτικές συμβουλές που πρέπει να τηρούν όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, όπως «ελάχιστο έως καθόλου αλάτι στη διατροφή, καθημερινή άσκηση και περιορισμός ή και κόψιμο του τσιγάρου», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η χρόνια χρήση του αλκοόλ είναι αιτία υπέρτασης».

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στη μέτρηση της πίεσης μέσω του πιεσόμετρου: «Η πίεση θέλει χρόνια για να σου προκαλέσει συμπτώματα. Είναι απλό να τη μετρήσεις με το πιεσόμετρο. Επίσης, σε πολλούς η πίεση είναι αρρύθμιστη και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη ρύθμιση και στην αποφυγή επιπλοκών στο μέλλον».

 

 

Σχόλια