Υγεία

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε... κατάθλιψη & άνοια

Χωρίς βιταμίνη D οι κάτοικοι στην ηλιόλουστη Ελλάδα

Η βιταμίνη D είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς βοηθά στην απόκτηση του ιδανικού βάρους, είναι αναγκαία για την επίτευξη καλού ύπνου, μειώνει το άγχος, ενώ αποβάλλει βαρέα μέταλλα από το σώμα.

Σε κάθε απαραίτητη περίπτωση, η πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης κρίνεται αναγκαία από τον οργανισμό.

Την επαλήθευση του προηγούμενου ισχυρισμού επιβεβαίωσε ο κ. Ανδρέας Μαργιωρής, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Η βιταμίνη D είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Κατά τη δεκαετία του 1950 και του 1960, νομίζαμε ότι το μόνο πράγμα που κάνει η βιταμίνη D είναι να αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρικό σωλήνα, να το φέρει στην κυκλοφορία και να το μεταφέρει μετά στα κόκκαλα. Κατόπιν, βρέθηκε πως η βιταμίνη D έχει επίδοση στα κόκκαλα και αυξάνει την παραγωγή νέου ιστού. Η βιταμίνη D αργότερα βρέθηκε πως είναι απαραίτητη για το μυϊκό σύστημα. Οι μύες είναι γεμάτοι με υποδοχείς της βιταμίνης D και χρειάζονται για τη μυογένεση τόσο για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου αλλά και για την αποφυγή νοσημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα. Επίσης, η βιταμίνη D έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η βιταμίνη D βρίσκεται στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα μπορούμε να την προσλάβουμε μέσα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ο κ. Μαργιωρής, ως προς τον τρόπο σύνθεσής της, λέει ότι «η βιταμίνη D συντίθεται στο 90% στο δέρμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μόλις το 10% βρίσκεται στα ψάρια και σε άλλες τέτοιες τροφές. Το 90% σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία. Αλλά η έκθεσή μας στον ήλιο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά. Οι τροφές και τα γαλακτοκομικά μας δεν έχουν βιταμίνη D. Στη Σουηδία, ο παραγωγός γάλακτος βάζει τη βιταμίνη D στο γάλα για να μπορεί κανείς να απορροφήσει το ασβέστιο του γάλακτος. Εδώ δεν υπάρχει αυτό. Άρα, κάποιος στην Ελλάδα μπορεί να προσλάβει τη συγκεκριμένη βιταμίνη είτε μέσω έκθεσης στον ήλιο, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε μέσω ιατρικών σκευασμάτων».

Στην Ελλάδα, 7 στους δέκα Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηρίζεται ως «μεσογειακό παράδοξο». Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε χώρα με πολλή ηλιοφάνεια, η πλειονότητα των Ελλήνων παρουσιάζει ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Σχολιάζοντας το «μεσογειακό παράδοξο», ο κ. Μαργιωρής εξέφρασε την άποψή του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το παράδοξο της βιταμίνης D. Σε χώρες γύρω από τη μεσογειακή λεκάνη υπάρχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης σε χώρες του αραβικού κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Αίγυπτο, υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, σε αντίθεση με χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου υπάρχει υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D. Ο κόσμος στην Αραβική Χερσόνησο ή στις νότιες μεσογειακές χώρες φοράει πολλά ρούχα και δεν έχει καλή έκθεση στον ήλιο.

Επίσης, πολλά τρόφιμα της καθημερινότητας δεν έχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Εξάλλου, στις μεγάλες πόλεις δε θα περάσει η ακτινοβολία την επιδερμίδα του ανθρώπου, αλλά σε ένα χωριό η ακτινοβολία είναι μεγάλη και θα περάσει, και μπορεί να κάνει εγκαύματα. Καθώς ακόμα μεγαλώνουμε, το δέρμα μας, πάνω από την ηλικία των 55-60 ετών, χάνει σταδιακά την ικανότητά του να παράγει τη βιταμίνη D».

Η έλλειψη συνδέεται με κατάθλιψη και άνοια

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί έρευνες που αναφέρουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D διπλασιάζει τις πιθανότητες κατάθλιψης και πως σε μεγάλες ηλικίες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Ο κ. Μαργιωρής απαντάει σε όλες αυτές τις έρευνες, λέγοντας: «Αυτά έχουν στηριχτεί σε επιδημιολογικές μελέτες. Όμως κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάθλιψη ή άνοια, αλλά εξηγείται με το ότι μεγάλες γυναίκες που έχουν κατάθλιψη, επειδή ακριβώς έχουν κατάθλιψη και δε βγαίνουν έξω από το σπίτι τους, έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Δηλαδή, εάν κάνω μια επιδημιολογική μελέτη και δω ότι κάτι είναι χαμηλό και το συνδέσω με κατάθλιψη, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι η ελαττωμένη βιταμίνη D είναι η αιτία. Μπορεί να είναι το ανάποδο ή να είναι τυχαία και τα δύο. Στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ, μένουν στο σπίτι τους και ως εκ τούτου έχουν χαμηλή βιταμίνη D».

Τέλος, ο κ. Μαργιωρής κατέληξε κάνοντας λόγο για το καθήκον που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στον εαυτό τους και στην υγεία τους. Ουσιαστικά, οι πολίτες οφείλουν να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ενδοκρινολόγο τους, τηρώντας τις οδηγίες του. «Ο άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης D πρέπει να βλέπει ενδοκρινολόγο. Πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Πρέπει ο ενδοκρινολόγος να είναι υπεύθυνος για το τι θα δώσει στον άνθρωπο με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης D, γιατί δεν είναι εντελώς αθώα. Πρέπει να προσέχουμε τι δίνουμε, όπως και τη δοσολογία, αλλά και γιατί τη δίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια