Υγεία

Εκδηλώσεις

Η νόσος Λύκος στην Κρήτη είναι πιο συχνή απ' όσο φαντάζεσαι

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018, 6:00 μμ, Capsis - Astoria

Τι έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λύκος: μία ασθένεια που δεν είναι σπάνια και προσβάλλει πολλούς ανθρώπους τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Κρήτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι σπάνια, προσβάλλει γυναίκες μέσης ηλικίας, με αυξητική τάση στους άνδρες και έχει σημαντικό κλινικό φορτίο (μη αναστρέψιμη βλάβη, πολυνοσηρότητα) παρά τη βελτίωση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Για την εύρεση των περιπτώσεων συμπεριλήφθηκαν ασθενείς άνω των 15 ετών.

Στην έρευνα μελετήθηκε η επιδημιολογία του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου και το φάσμα της νόσου στην Κρήτη την περίοδο 1999-2013 από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλιστα, παρατηρήθηκε υψηλή συχνότητα στο νησί μας.

Συνολικά 750 ασθενείς στην Κρήτη έχουν διάγνωση Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), με μέσο όρο ηλικίας διάγνωσης 43 (±15) έτη. Στην δεκαετία που μελετήθηκε υπήρξε αύξηση των περιστατικών με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες αλλά αυξητική στους άνδρες. Ο ΣΕΛ είναι πιο συχνός στις αστικές σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Το 50% των περιστατικών είχαν μέτριες έως σοβαρές εκδηλώσεις, με το 34% από αυτούς να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές / βιολογικές θεραπείες, ενώ το 42% των ασθενών, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν πάνω από 3 συνοδά νοσήματα (συννοσηρότητες).

Τα πλήρη στοιχεία της μελέτης θα παρουσιαστούν στην εσπερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης στο Ηράκλειο, την Τρίτη 15/5/2018 και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Capsis-Astoria, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Ρευματολογίας της Ρευματολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, κος Γ. Μπερτσιάς και η ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Ειρ. Γεργιανάκη. Θα ακολουθήσει εργαστήριο ασθενών με τίτλο «Τα προβλήματα και οι ανάγκες μου όταν ο Λύκος είναι εδώ».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Σ.Ρ.Κ. (2810226966).

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο στις 9/5/2018 με ομιλήτρια τη ρευματολόγο κα Α. Ζαχαριουδάκη-Ραπτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια