Υγεία

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Στο τραπέζι η έγκαιρη διάγνωση

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πνευμονική υπέρταση διοργανώνει στην Κρήτη ο Σύλλογος Ασθενών “Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας”, μέλος των Παγκόσμιων Οργανισμών PH Association και PHA Europe, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου).

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης είναι κάθε χρόνο ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός για την αναγνώριση της νόσου και την εδραίωση της σε όλα τα πανεπιστημιακά, ιατρικά και κοινωνικά δρώμενα.

Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας αφού το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων μετά τη διάγνωση του νοσήματος είναι συνυφασμένο με τον χρόνο που τελικώς διαγιγνώσκεται η ασθένεια.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που νοσούν από πνευμονική υπέρταση αλλά και η ενίσχυση της οικογένειας και του ιατρικού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επικοινωνηθεί στην ελληνική κοινωνία.

Με αυτόν τον γνώμονα, ο Σύλλογος Ασθενών “Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας” διοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο σε διάφορες κοινωνικές δράσεις. Έτσι και φέτος, ξεκινώντας με τη συμμετοχή της στο μεγάλο event “Run Greece” Ηρακλείου Κρήτης με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, αύριο Κυριακή 29 Απριλίου, όπου συμμετέχει με ομάδα δρομέων, μικρών και μεγάλων, με σκοπό την ενδυνάμωση της φωνής του σπάνιου ασθενή και τελικώς του σκοπού της ημέρας αυτής, την ενημέρωση του ευρύ κοινού για ένα θανατηφόρο νόσημα που πλήττει μικρούς και μεγάλους με μεγάλη αργοπορία διάγνωσης.

 

Ημερίδα

Στο ίδιο πλαίσιο, μεθαύριο Δευτέρα 30 Απριλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης και στο ξενοδοχείο “Ibis Styles Heraklion Central Hotel” στις 5 το απόγευμα, ο σύλλογος, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, θα υλοποιήσει μια ημερίδα ενημέρωσης ιατρικού και ευρύ κοινού, με επικέντρωση στη σπάνια μορφή της νόσου, την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ).

Εισηγητές της ημερίδας θα είναι οι κ. Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια Πνευμονολογικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Αργυρώ Ρέπα, ρευματολόγος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, και η κ. Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής ομπρέλας για την Π.Υ., PHA Europe.

Την έναρξη της ημερίδας θα τιμήσει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Όλες οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Π.Υ. υποστηρίζονται από τις εταιρείες Actelion, Elpen, GSK, Galenica, Lilly και Hemoglobe, και οι δράσεις στην Κρήτη τελούν υπό τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και τη φιλοξενία του “Ibis Hotel”. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η “ΚΡΗΤΗ TV” και η “Νέα Κρήτη”.

 

Πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

- 17:00-17:30: Προσέλευση, εγγραφές-καφές.

- 17:30:

  • Καλωσόρισμα από τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
  • “Τι είναι η Πνευμονική Υπέρταση (Π.Υ) και η Π.Α.Υ. - Παθολογία και συμπτώματα” (κ. Μητρούσκα).
  • “Προσέλευση ασθενούς στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής – Η σπουδαιότητα μιας ημιτελούς-κακής διάγνωσης - Χαμένος χρόνος για τον ασθενή με Π.Υ.” (κ. Αλυσανδράτου).
  • “Διαγνωστικός έλεγχος - Θεραπευτικές επιλογές - Εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής - Διάγνωση από τα κέντρα Π.Υ. - Συνεργασία με νοσοκομεία πρώτης γραμμής” (κ. Μητρούσκα).
  • “Δευτεροπαθής Π.Υ. - Ασθένειες με ρευματολογικά νοσήματα - Συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού” (κ. Ρέπα).
  • “Παραπομπή ασθενούς σε κέντρα Π.Υ. - Απαγορευτική η κράτηση του πάσχοντα στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής - Σημασία έγκυρης και έγκαιρης παρακολούθησης της Π.Υ. (κ. Μητρούσκα).
  • “Νοσηλευτές υψηλής φροντίδας για ασθενείς με Π.Υ. - Ο φροντιστής του ασθενούς με Π.Υ.” (κ. Αλυσανδράτου).
  • “Ο χρόνος μετρά για την Π.Υ. - Συνεργασία γιατρών και ασθενών”, όλοι οι εισηγητές.

-19:30: Ερωτήσεις-κλείσιμο ημερίδας.

 

 

Σχόλια