Ιλαρά: Περιορισμένα τα κρούσματα στην Κρήτη - SOS για εμβολιασμό του πληθυσμού

Κρήτη
Ιλαρά: Περιορισμένα τα κρούσματα στην Κρήτη - SOS για εμβολιασμό του πληθυσμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότερα από δέκα κρούσματα ιλαράς έχουν  καταγραφεί στην Κρήτη τον τελευταίο χρόνο όταν σε επίπεδο χώρας ο συνολικός αριθμός φθάνει τις 2.500. Από αυτά, τα 2.000 καταγράφηκαν στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, εγώ δε θέλω να πω αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο ήρθε με μια καθυστέρηση στην Ελλάδα, υπάρχει ένα μεγάλο σημαντικό ζήτημα σ αυτό.

Η ασθένεια που επανεμφανίσθηκε στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια δεν έπληξε το γενικό πληθυσμό αλλά ειδικές κατηγορίες με πρώτη αυτή των Ρομά.

Αυτοί οι λίγοι που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, να μην καταλαβαίνουν την αξία των εμβολίων, θα πειστούν με τον καιρό. Δεν έχουμε άλλο όπλο ,ούτε να τους αποκλείσουμε από την εκπαίδευση μπορούμε, γιατί το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ισχυρότερο από την υποχρέωση στον εμβολισμό.

Συγκριτικά μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας.

Ειδική ομάδα και ανησυχητικό με μια έννοια είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουμε ένα ποσοστό 10-12 % που δεν είναι εμβολιασμένο. Κι αυτό φαίνεται κι από τα σχεδόν 70 κρούσματα που είχαμε σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία.

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από ιλαρά στην Ελλάδα. Θύματα έπεσαν μια 35χρονη Ελληνίδα και δύο παιδιά Ρομά ηλικίας 17 ετών και έντεκα μηνών.

Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε είναι ας εμβολιαστούμε εμείς κι ας αφήσουμε τους άλλους που δεν εμβολιάζονται, να μην εμβολιάζονται. Δηλαδή αν αυξήσεις σημαντικά τον εμβολιασμό στο σύνολο του πληθυσμού ,ξεπεράσουμε δηλαδή το 90%, είμαστε ασφαλείς.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση στο νοσοκομείο Χανίων ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτίμησε ότι εν όψει της λήξης της σχολικής περιόδου τα κρούσματα ιλαράς θα μειωθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News