default-image

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Προκαλούν αυτισμό;

Υγεία
Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια: Προκαλούν αυτισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντούν ειδικοί στα ερωτήματα των γονέων για το αν είναι απαραίτητα τα εμβόλια και αν προκαλούν κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Άτομα αρνούνται να εμβολιαστούν, θεωρώντας το εμβόλιο υπεύθυνο για την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων. Το κίνημα έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, με πολλούς παιδιάτρους και επισκέπτες υγείας να έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους με τη νέα τάση γονέων. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Φρετζάγια, ο οποίος μας έλυσε τις απορίες.

«Η Ιατρική έχει κάνει τις μεγαλύτερες προόδους σε ορισμένους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η πρόληψη των νοσημάτων και ιδιαιτέρως των λοιμωδών νοσημάτων. Και αυτό οφείλεται στα εμβόλια. Εφαρμόζουμε ορισμένα εμβόλια από τη γέννηση ή και πολύ γρήγορα στη βρεφική ζωή, με αποτέλεσμα να είμαστε καλυμμένοι από ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων για τα οποία, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρείται από επιδημία ιλαράς. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι ομάδες πληθυσμού δεν είναι πλήρως εμβολιασμένες, παρά τις προειδοποιήσεις. Έτσι, οι ομάδες αυτές αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο. Με τα εμβόλια αποφεύγουμε νοσήματα τα οποία στην κοινότητα έχουν ευρεία διασπορά», μας είπε ο κ. Φρετζάγιας.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη βάρκα, όπου πλέουμε σ’ έναν κόσμο λοιμώξεων. Αυτοί που είναι προστατευμένοι από τους επιβάτες της βάρκας είναι εκείνοι που φορούν σωσίβιο. Δηλαδή, όσοι έχουν κάνει εμβόλιο. Τα θύματα θα είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που διαπιστώνεται και με την επιδημία της ιλαράς, αλλά και με άλλα νοσήματα, όπως τη γρίπη. Τα εμβόλια είναι απολύτως απαραίτητα και διασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες, ώστε ο πληθυσμός της κοινότητας να μένει από τα νοσήματα αυτά απρόσβλητος».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι γονείς αρνούνται πεισματικά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο κ. Φρετζάγιας δήλωσε: «Υπάρχουν, δυστυχώς, στις μέρες μας διάφορες τοποθετήσεις. Πρώτον, ορισμένοι δεν εμβολιάζονται γιατί στηρίζονται στο γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί οι υπόλοιποι. Οπότε, θεωρούν ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους είναι προστατευμένα, αφού σε μια τάξη 30 ατόμων έχουν εμβολιαστεί τα 25. Ο άλλος θεωρεί ότι έχει καλή προστασία. Όσο βρίσκεται το παιδί στο χώρο του σχολείου και τ’ άλλα παιδιά είναι εμβολιασμένα, έχει μια ικανή προστασία. Αλλά το παιδί θα πάει διακοπές. Θα γνωρίσει άλλα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα και έτσι πολύ εύκολα μπορεί να μολυνθεί. Άρα, μας προστατεύει μόνο η προσωπική ανοσία, αυτή που έχουμε αποκτήσει μετά από εμβολιασμό. Και όχι να περιμένουμε από άλλους. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι φορτώνουμε στα εμβόλια πολλές παρενέργειες που είναι έξω από την πραγματικότητα, διότι οι παρενέργειες που έχουμε σε εμβόλια μπορεί να είναι ένας πυρετός την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα που εμβολιαζόμαστε ή μια τοπική ενόχληση και τίποτε περαιτέρω.

Εάν φανταστεί κανείς ότι ιδιαίτερα με το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας έχει διασφαλισμένη υγεία μια γυναίκα όταν είναι εμβολιασμένη, ενώ δεν είναι καθόλου προστατευμένη εάν μείνει ανεμβολίαστη. Φυσικά, το τεστ Παπανικολάου είναι πολύ καλό, αλλά δεν μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις. Μας λέει ότι κάτι συμβαίνει και μια διαδικασία έχει αρχίσει. Ούτε η μηχανική προστασία προστατεύει. Μόνο το εμβόλιο HPV».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Φρετζάγιας προτρέπει: «Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί ο ιός κάνει διαφορές γονιδιακές μεταλλάξεις. Οπότε κάθε χρονιά πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο εμβόλιο».

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” πως είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τον αριθμό των ατόμων που μένουν ανεμβολίαστοι, καθώς διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά κάθε μελέτη έχει το μειονέκτημα ότι απευθύνεται σ’ ένα συγκεκριμένο πληθυσμό. Η μελέτη που περιλαμβάνει έναν πληθυσμό από τα σχολεία π.χ. της Εκάλης θα διαφέρει από τον πληθυσμό μιας επαρχιακής πόλης ή ενός χωριού. Εάν αναφέρεστε σε κοινωνικές ομάδες, τα νούμερα θα είναι διαφορετικά. Εάν είμαστε στην ανώτερη αστική τάξη, η συχνότητα της ηπατίτιδας Β είναι όσο στις άλλες βορειοευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες. Εάν ελέγξει έναν πληθυσμό από τους ανθρώπους των χωριών της Βόρειας Ελλάδας, εκεί η συχνότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οπότε κάθε φορά παίζει ρόλο το είδος του πληθυσμού που ελέγχεις.

Οι αθίγγανοι, για παράδειγμα, είναι εντελώς ανεμβολίαστοι και τις περισσότερες φορές οι επιδημίες ιλαράς αρχίζουν και ξεκινούν από αυτήν την κοινωνική ομάδα, η οποία επιμένει να μην εμβολιάζεται παρότι μπορεί να προσέλθει στους δημόσιους φορείς υγείας και να εμβολιαστεί».

Οι θεωρίες περί αυτισμού

Όσον αφορά στην αντίληψη ότι τα εμβόλια, και ιδιαίτερα τα MMR, σχετίζονται με τον αυτισμό, ο κ. Φρετζάγιας απαντάει: «Καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει το παραπάνω. Έχει αποδειχτεί τελευταία ότι ο αυτισμός οφείλεται σε διάφορα γονίδια. Δηλαδή είναι γονιδιακά καθορισμένη οντότητα και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Εάν ήταν έτσι, θα έπρεπε οι μη εμβολιασμένοι να μην έχουν κανένα παιδί με αυτισμό και ο αυτισμός να είναι κάτι το συνηθισμένο στα εκατομμύρια των παιδιών που είναι εμβολιασμένα. Δε νομίζω ότι αυτό είναι κοινή εμπειρία».

Επίσης, ο κ. Φρετζάγιας απαντάει και στο μύθο ότι τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και έτσι δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, πολλά χρόνια δεν είχαμε ιλαρά. Τα νοσήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά μας περιμένουν στη γωνία. Χαλαρώσαμε τους εμβολιασμούς για την ιλαρά; Πληρώνουμε το τίμημα τώρα. Οι χώρες της Άπω και Μέσης Ανατολής έχουν πολιομυελίτιδα. Η Ευρώπη ή η Βόρεια Αμερική γιατί δεν έχει; Εάν χαλαρώσουμε τους εμβολιασμούς, θα ξαναέχουμε στη χώρα μας πολιομυελίτιδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Όταν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού έριξαν τα καθεστώτα τους και χαλάρωσαν τους εμβολιασμούς και άρχισαν να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε αρχίσαμε να βλέπουμε κρούσματα διφθερίτιδας, που μέχρι τότε δεν είχαμε. Άρα, το συμπέρασμα είναι πως μας περιμένουν στη γωνία τα νοσήματα. Εάν χαλαρώσουμε τους εμβολιασμούς, θα ξαναεμφανιστούν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News