Τα ύπουλα σημάδια της γρίπης τύπου Β που μπορεί να οδηγήσει και στη ΜΕΘ

Υγεία
Τα ύπουλα σημάδια της γρίπης τύπου Β που μπορεί να οδηγήσει και στη ΜΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο απρόσμενος θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη πριν μερικές μέρες από τον ιό της γρίπης τύπου Β βύθισε την ελληνική κοινωνία σε θλίψη.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά ως προς τη συγκεκριμένη γρίπη (συμπτώματα, τρόπος αντιμετώπισης και επιδημιολογικά στοιχεία). Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον καθηγητή Παθολογίας με ειδίκευση στη Λοιμωξιολογία κ. Αχιλλέα Γκίκα.

Αρχικά, ο κ. Γκίκας κατηγοριοποίησε τους ιούς, λέγοντας πως: «Υπάρχουν τρεις τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C, από τους οποίους οι ιοί Α και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ο ιός έχει ως στέλεχος το Β». Όπως, όμως, ξεκαθαρίζει, ο ιός τύπου Β είναι πιο σπάνιος, ενώ ο ιός τύπου Α έχει διάφορους υπο-τύπους, όπως τον Η1Ν1 και τον Η3Ν2, που τον κάνουν πιο συχνό κάθε χρόνο.

Ο κ. Γκίκας, αναφερόμενος στα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός εκείνος που σκότωσε το γνωστό επιχειρηματία, επισημαίνει πως «είναι τα ίδια μ’ εκείνα τα συμπτώματα της απλής γρίπης. Δε διαφέρουν σημαντικά τα συμπτώματα της απλής γρίπης από τη γρίπη που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός». Τα συμπτώματα, δηλαδή, μπορούν να περιλαμβάνουν: πυρετό άνω των 38oC, κόπωση ή εξάντληση, ξηρό βήχα, πονοκέφαλο, απώλεια της όρεξης, κοιλιακό άλγος ή διάρροια, ναυτία και εμετό. Ο κ. Γκίκας είπε, μεταξύ άλλων, πως ο ιός τύπου Β φέτος έχει επικρατήσει στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, ωστόσο, όπως αναφέρει, ο ιός Β δεν έχει κάνει μεγάλη επιδημία, γεγονός που δεν πρέπει να μας πανικοβάλει.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση του κ. Γκίκα, ο οποίος μίλησε για τη νοσηρότητα της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως και την Κυριακή 25 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 95 περιστατικά γρίπης και 28 θάνατοι. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο της γρίπης (Οκτώβριος 2016-Μάιος 2017), ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 291 και των θανάτων 108.

Μολονότι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι τα κρούσματα της γρίπης έχουν πάρει την κατιούσα, εντούτοις οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν πως θα εμβολίαζαν, ακόμη και αυτήν την περίοδο, άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και παραμένουν χωρίς προστασία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκίκας, τα περισσότερα άτομα που προσβλήθηκαν ήταν ανεμβολίαστα. Έχουμε λιγότερα κρούσματα από πέρυσι, είπε ο κ. Γκίκας.

Εμβολιασμός: Μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», οι ασθενείς με έντονα συμπτώματα ίωσης πρέπει να καλούν το γιατρό τους ή να επισκεφτούν το νοσοκομείο αν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάσουν εκ νέου πυρετό, εμφανιστεί σοβαρή δύσπνοια ή υπάρχουν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όσον αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ενδημικού κύματος, είναι: ο αντιγριπικός εμβολιασμός, το συχνό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι, αλλά και η κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο στο βήχα ή στο φτάρνισμα.

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στους πάσχοντες, τους οποίους διακρίνει: «Σ’ εκείνους που απλά νόσησαν. Σ’ εκείνους που νόσησαν βαριά και σ’ εκείνους που βρέθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News