«Θωρακισμένη» η Κρήτη απέναντι στην ιλαρά

Κρήτη
«Θωρακισμένη» η Κρήτη απέναντι στην ιλαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται αναφορικά με την επιδημία της ιλαράς στην Κρήτη ο Διευθυντής Παιδατρικής του ΠΑΓΝΗ Λοιμοξιολόγος, καθηγητής Μανώλης Γαλανάκης, αφού, όπως είπε, το νησί είναι… «θωρακισμένο» από τη νόσο.

«Θωρακισμένη» σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι η Κρήτη αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού για την ιλαρά, η οποία σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εξαπλωθεί σε μορφή επιδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, η κάλυψη στο εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα αγγίζει το 95%, ωστόσο είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν απροστάτευτα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όσοι γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημία σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά και 49 θάνατοι. Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η ΔΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παιδιατρική Κλινική Πα.Γ.Ν.Η., τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, καταγραφής, ενημέρωσης και εμβολιασμού για τα παιδιά στην Κρήτη.

Μάλιστα σε λειτουργία έχει τεθεί και γραμμή υποστήριξης, στελεχωμένη από παιδίατρο  που συνεργάζεται με την Ομάδα Συντονισμού, ο οποίος καταγράφει και ενημερώνει καθημερινά για τις δράσεις σε κάθε πιθανό ή βεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς στην Κρήτη.

Η μεταδοτικότητα του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλή έτσι είναι πολύ πιθανό όσοι δεν έχουν αντισώματα και έρθουν σε επαφή με πάσχοντα να νοσήσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News