Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Λύση για τις... αμελείς γυναίκες

Υγεία
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Λύση για τις... αμελείς γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 11.000 γυναίκες την Ελλάδα ελέγχθηκαν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη μέθοδο αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού.

Μία εναλλακτική λύση για όσες γυναίκες αμελούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας έχει βρεθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Περίπου 11.000 γυναίκες την Ελλάδα ελέγχθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη μέθοδο αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού και στη συνέχεια με δωρεάν HPV DNA test το πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου "Greco self" που διενεργείται εδώ και δύο χρόνια από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος, που παρουσιάστηκαν στο 8ο συνέδριο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα μόνο 30-35% των γυναικών κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο τους τραχήλου της μήτρας, η μέθοδος του ελέγχου με αυτολήψη κολποτραχηλικού για να γίνει στη συνέχεια HPV DNA test, αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το υπόλοιπο 65-70% των γυναικών που για διαφόρους λόγους αμελούν να κάνουν εξετάσεις.

«Στην Ελλάδα όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ευκαιριακός, θεωρείται απολύτως αναγκαία η αύξηση της κάλυψης του γυναικείου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Μια ενδιαφέρουσα προοπτική προς τον σκοπό αυτό αποτελεί η μέθοδος της αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού προς διενέργεια HPV DNA test, η οποία απεδείχθη το ίδιο αποτελεσματική συγκριτικά με την λήψη του υλικού από επαγγελματία υγείας και πολύ περισσότερο αποδεκτή από τις γυναίκες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των Ελληνίδων που κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο (τεστ Παπανικολάου) συνεχίζει να είναι της τάξης του 30-35%, υπάρχει η αναγκαιότητα να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό των γυναικών. Επειδή η Ελλάδα έχει επιπλέον την γεωγραφική της ιδιαιτερότητα και δεν είναι εύκολο στις γυναίκες να πηγαίνουν σε μονάδες υγείας, έτσι στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, η εναλλακτική λύση είναι η αυτολήψη», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας "Greco self" , καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός.

Αναφερόμενος σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας συμπλήρωσε: «Από τις 11.000 γυναίκες που ελέγχθηκαν μέχρι τώρα το 7,9% βρέθηκε θετικό σε ογκογόνους (καρκινογόνους) τύπους του ιού HPV, ποσοστό που αντιστοιχεί με προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ και ΗERMES), αλλά και με αντίστοιχες μελέτες της Νότιας Ευρώπης. Όλες οι θετικές γυναίκες κλήθηκαν στις διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας για κολποσκόπηση και βιοψία. Ανταποκρίθηκε το 70% και από αυτές βρέθηκαν 47 γυναίκες να έχουν σοβαρό πρόβλημα στον τράχηλο της μήτρας με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στον τράχηλο (δύο από αυτές στον κόλπο). Και οι 47 ακολούθησαν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή. Ένα σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες αυτές ή δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τεστ ΠΑΠ ή είχαν κάνει και είχαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η μέθοδος είναι ενδεδειγμένη να καλύψει γυναίκες που δεν ελέγχονται κανονικά και αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματική γεγονός που πιστοποιείται και από μεγάλες διεθνείς έρευνες».

Το πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου "Greco self", έχει ως στόχο τον έλεγχο 12.500 γυναικών και διενεργείται από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ με τη συμβολή των μαιών ανά την επικράτεια και τη συνεργασία και υποστήριξη των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περί τις 11.000 γυναίκες από Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κρήτη. Μετά το τέλος του προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα, η μελέτη θα συνεχιστεί σε καθορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, σε συνεργασία με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News