Πώς βοηθάει η άσκηση στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - χρήσιμες συμβουλές

Υγεία
Πώς βοηθάει η άσκηση στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - χρήσιμες συμβουλές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα της γυμναστικής μπορεί να εμφανιστεί επιδείνωση των συμπτωμάτων. Απλές συμβουλές αντιμετώπισης.

Άνθρωποι που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή περιστασιακά καούρες, ενδεχομένως μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την άσκηση. Τι θα πρέπει να ξέρετε σχετικά με την άσκηση αν πάσχετε από ΓΟΠ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα.

Η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την παλινδρόμηση

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα ενισχύει τα οξέα του στομάχου και τα οδηγεί στον οισοφάγο. Μια έρευνα έδειξε τρεις φορές περισσότερα γαστρικά οξέα στον οισοφάγο όσων ασκούνταν. Επομένως, θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις όταν ασκείστε.

Επιλέξτε σωστά τη σωματική δραστηριότητα

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και αθλήματα επαφής οδηγούν σε περισσότερα οξέα στον οισοφάγο σε σχέση με δραστηριότητες χαμηλότερης έντασης, όπως η γιόγκα, το ποδήλατο και το κολύμπι

Υψηλός ΔΜΣ αυξάνει τα συμπτώματα ΓΟΠ

Κάποιος με υψηλό ΔΜΣ συνήθως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ΓΟΠ κατά την άσκηση. Θα πρέπει να αρχίσει πρόγραμμα άσκησης για τη μείωση του βάρους και να αρχίσει με δραστηριότητες χαμηλότερης έντασης για να μειωθεί ο κίνδυνος συμπτωμάτων.

Αποφύγετε το φαγητό εντός 3 ωρών από την άσκηση

Συμπτώματα ΓΟΠ μπορούν να προκληθούν από μεγάλα γεύματα και η έντονη άσκηση έχει φανεί πως αυξάνει την παραγωγή και τη διαρροή οξέων στον οισοφάγο.

Επομένως, είναι λογικό τα μεγάλα γεύματα πριν την άσκηση να οδηγούν πιθανότατα σε ΓΟΠ. Αν πρέπει να φάτε πριν την άσκηση, επιλέξτε μικρό σνακ, όπως ένα κομμάτι φρούτο αντί για πλήρες γεύμα

Το νερό είναι καλύτερο από τα αθλητικά ποτά.

Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι καλύτερη επιλογή για ανθρώπους με ΓΟΠ. Έρευνες έδειξαν ότι αθλητές που χρησιμοποιούσαν αθλητικά ποτέ είχαν περισσότερα επεισόδια ΓΟΠ έναντι όσων έπιναν νερό. Το νερό καθαρίζει φυσιολογικά τον οισοφάγο και μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αν προκύψουν.

Βρείτε αποτελεσματική αγωγή

Για να αποφύγετε την ΓΟΠ στην άσκηση πρέπει να βρείτε τρόπο αποφυγής της στην ανάπαυση. Μιλήστε με τον γιατρό για επιλογές όσον αφορά την αγωγή κατά της πάθησης και κατανοήστε πώς να εφαρμόσετε την αγωγή στο πρόγραμμα άσκησης. Να είστε όσο λεπτομερείς γίνεται για το πρόγραμμα και την ένταση των συμπτωμάτων.

Κρατήστε σημειώσεις

Ένας καλός τρόπος να εφαρμόσετε πρόγραμμα άσκησης χωρίς ΓΟΠ είναι να σημειώσετε πώς σας επηρεάζουν οι διάφορες ασκήσεις και τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε. Καταγράψτε τις δραστηριότητες που κάνετε, φάρμακα που λαμβάνετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση και πώς αισθανόσασταν κατά τη δραστηριότητα-ιδιαίτερα αν εμφανιστούν συμπτώματα ΓΟΠ.

Τροποποιήστε την άσκηση

Να είστε προετοιμασμένοι να προσαρμόσετε την άσκηση όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ακόμα και αν είστε δεινός σκιέρ ή δρομέας από παλιά, όταν εμφανιστούν αυτά, χρειάζονται προσαρμογές για την προστασία της υγείας. Εργαστείτε με τον γιατρό σας για να βρείτε εναλλακτική επιλογή άσκησης.

Βρείτε τι δουλεύει και συνεχίστε

Όταν βρείτε το πρόγραμμα άσκησης που σας δίνει τη φυσική δραστηριότητα που χρειάζεστε χωρίς να επιδεινώνονται τα συμπτώματα ΓΟΠ, μείνετε προσηλωμένοι σε αυτό.

Άνθρωποι με υψηλό ΔΜΣ τείνουν να έχουν χειρότερα συμπτώματα, επομένως η καλή φόρμα θα βοηθήσει στο να μείνουν υπο έλεγχο τα συμπτώματα. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία.

iatronet

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News