Τι είναι το έγκαυμα από τον αέρα και πως αντιμετωπίζεται;

Υγεία
Τι είναι το έγκαυμα από τον αέρα και πως αντιμετωπίζεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει ηλιακό έγκαυμα, όμως πολλοί δεν ξέρουμε ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να πάθουμε έγκαυμα και το χειμώνα και μάλιστα, λόγω του αέρα!

Το έγκαυμα από τον αέρα, μπορεί να συμβεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες και κλίμα όπως για παράδειγμα σε μια εκδρομή για σκι στο βουνό.

Το Windburn εμφανίζεται ως ένας τύπος δερματίτιδας, καθώς ο άνεμος χτυπάει το δέρμα και τραβάει το νερό από την κεράτινη στιβάδα - δηλαδή το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Από την άλλη το ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει όταν είμαστε εκτεθειμένοι στις ακτίνες UV του ήλιου, οι οποίες προκαλούν άμεση βλάβη στο DNA των κυττάρων του δέρματος μας και μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό και σημάδια. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να μας βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Τελικά συμπεραίνουμε πως τα ηλιακά εγκαύματα είναι πιο σοβαρά, όταν σκεφτεί κανείς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους.

Και στις δύο περιπτώσεις στο δέρμα προκαλείται φλεγμονή, αλλά η αιτία, ο τύπος βλάβης και η θεραπεία είναι διαφορετικές.

Το Windburn είναι ουσιαστικά πολύ έντονη ξηρότητα του δέρματος με διάσπαση του επιδερμικού φραγμού που οδηγεί σε φλεγμονή. Ο ξηρός και κρύος καιρός δημιουργεί ένταση στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και οι μικροσκοπικές ρωγμές στο φράγμα του δέρματος μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ενυδάτωσης και άρα φλεγμονή.

Για να προλάβετε το κάψιμο από τον αέρα οι ειδικοί συνιστούν πριν βγείτε να απλώνετε γενναία ποσότητα μιας πλούσιας ενυδατική κρέμας. Ιδανικά μιας με βαζελίνη, η οποία δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό φιλμ πάνω από το δέρμα.

Αλλά ακόμα κι αν σας συμβεί η απάντηση σε αυτό είναι και πάλι η ενυδάτωση.

Όσον αφορά το ηλιακό έγκαυμα δεν θα πω πολλά. Σίγουρα ξέρετε πως η καθημερινή χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον SPF30 είναι απαραίτητη χειμώνα-καλοκαίρι.

Για να το καταπραΰνετε η πρώτη κίνηση είναι δροσερές κομπρέσες που θα το ανακουφίσουν. Στην συνέχεια απλώστε aloe vera και μια ενυδατική που δεν περιέχει προϊόντα πετρελαίου αφού αυτά θα εγκλωβίσουν την θερμότητα στο δέρμα.

Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες από το στόμα για οποιαδήποτε δυσφορία από το έγκαυμα. Τέλος, πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.

Για να τα αποφύγετε προστατεύστε το δέρμα σας όσο περισσότερο και όσο καλύτερα με αντηλιακό αλλά και σωστή ενυδάτωση. Έτσι δεν έχετε να φοβηθείτε ούτε κοκκινίλες , ξηρότητα ή ερεθισμό και φυσικά το ξεφλούδισμα και τις πανάδες, αλλά θα διασφαλίσετε ένα υπέροχο και λαμπερό δέρμα. Όλον τον χρόνο.

Πηγή: bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News