default-image

Οι προτάσεις των γιατρών για την αναβάθμιση της υγείας

Κρήτη
Οι προτάσεις των γιατρών για την αναβάθμιση της υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε άλλο παρά αξιοπρεπής είναι ο μισθός των οικογενειακών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, όπως ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου. Το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, πολλά ακούγονται «για το ιδιότυπο bras de fer των κυβερνώντων με τους γιατρούς, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, για τις νέες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών».

Ξεκαθαρίζοντας ορισμένα πράγματα, ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει πως, «πρώτον, δεν υπάρχει όρος "αξιοπρεπής μισθός", όταν λειτουργεί ένα ιδιωτικό ιατρείο με τα λειτουργικά έξοδα να βαρύνουν αποκλειστικά το γιατρό. Ουσιαστικά πρόκειται για μίσθωση του ιατρείου. Ο μισθός περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές και επίσης δίνεται κατόπιν σύμβασης με ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Δεύτερον, στη σύμβαση υπάρχουν όροι για επισκέψεις κατ' οίκον από τους γιατρούς: χωρίς να καθορίζεται ο τρόπος μετάβασης και τα κριτήρια γι' αυτό, με προφανείς κινδύνους για τους γιατρούς. Τρίτον, ο ατομικός φάκελος απαιτείται-πρέπει να υποστηρίζεται από γραμματεία, αναγκάζοντας φυσικά το γιατρό να δώσει ένα τμήμα από τον "αξιοπρεπή" μισθό του σε αυτό! Τέταρτον, μετά τη σύντομη λήξη της σύμβασης, όλος αυτός ο πληθυσμός των ασθενών τι θα κάνει; Πέμπτον, ο αριθμός των 2.250 ασθενών προφανώς δεν είναι διαχειρίσιμος, στο ωράριο αυτό, ειδικά σε περιόδους όπως ο χειμώνας και η εμβολιαστική περίοδος!».

Οι προτάσεις:

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου επιμένει στις προτάσεις του για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι οι εξής: «α) ελεύθερη επιλογή ιατρού κατόπιν συλλογικών συμβάσεων με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, β) ηλεκτρονική κάρτα υγείας με δυναμικό κλειστό προϋπολογισμό ανά ασθενή, με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα (απευθείας πίστωση ασφαλιστικών εισφορών), και γ) ανάπτυξη αστικών κέντρων υγείας με αξιοποίηση όλων των ιατρών με συμβάσεις τύπου locum. Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους ιατρούς δωρεάν. Η αποζημίωση της επίσκεψης θα καταβάλλεται από το κράτος».

Υπενθυμίζεται πως, σε προηγούμενη ανοικτή επιστολή του προς τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου επισήμανε το ζήτημα της αδυναμίας παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας εν μέσω κρίσης μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και με βάση τη νέα σύμβαση που έχει υπογραφεί, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός ασθενών ανά γιατρό, ενώ, παράλληλα, καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού και επίσης η ατομική περίθαλψη κοστολογείται σε 0,7 ευρώ ανά ασθενή.

Όπως τόνιζε στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, «τα τελευταία χρόνια της κρίσης, μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, όλοι οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων στήριξαν την πρωτοβάθμια υγεία, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με κύριο μέλημα τη διασφάλιση της υγείας του πολίτη, σε δύσκολες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για τους οικογενειακούς ιατρούς, που αφορά παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σύμβαση με όρους από το παρελθόν, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών ανά ιατρό - 2.250 ασθενείς για τους παθολόγους και τους γενικούς ιατρούς και 1.500 για τους παιδιάτρους. Καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού, η ατομική περίθαλψη κοστολογείται σε 0,7 ευρώ ανά ασθενή, ενώ τέσσερις ώρες εργασίας του ιατρείου κατ' ελάχιστον την ημέρα ή 24 ώρες συνολικά εβδομαδιαίως θα διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ».

«Αδύνατο να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας»

Υπό αυτές τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όπως ανέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος, «είναι αδύνατο να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθώς οι όροι της νέας σύμβασης και ο μεγάλος αριθμός των ασθενών δεν είναι διαχειρίσιμα. Με αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς μας και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και το έργο μας, ζητήσαμε την απόσυρση της απαξιωτικής για πολίτες και γιατρούς προκήρυξης».

Παρ' όλα αυτά όμως, οι ιατροί-μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους όπως με απόλυτη ευθύνη και συνέπεια κάνουν χρόνια τώρα, σημειώνοντας πως «κάθε ασθενής μπορεί να συνεχίσει να επισκέπτεται το γιατρό του, που τον έχει ο ίδιος επιλέξει, για να τον παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο του ιδιωτικού του ιατρείου, χωρίς να διακόπτεται μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης», και καταλήγοντας πως «είμαστε πλάι στους ασθενείς μας, αναλογιζόμενοι τις ιδιαιτερότητες της εποχής και της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News