default-image

13χρονα καπνίζουν ηλεκτρονικό, γιατί «είναι... μόδα» (video)

Υγεία
13χρονα καπνίζουν ηλεκτρονικό, γιατί «είναι... μόδα» (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκάρει το βίντεο στο οποίο φαίνεται μια παρέα με παιδιά μόλις 13 ετών να καπνίζουν, μετά μανίας μάλιστα, ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα παιδιά του Γυμνασίου εθεάθησαν μέρα μεσημέρι να καπνίζουν σε κατάστημα μεγάλου εμπορικού κέντρου των Βορείων Προαστείων στην Αθήνα, παραμονές των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά μάλιστα δεν «κρύβονταν», από τους υπόλοιπους θαμώνες των διπλανών τραπεζιών, ενώ όταν ερωτήθηκαν, οι απαντήσεις τους ήταν κοφτές και ειλικρινείς.

Το ξέρουν οι γονείς σας ότι κάνετε ηλεκτρονικό τσιγάρο;

- Όχι βέβαια. Δεν τα λέμε αυτά.

Δεν φοβάστε μήπως το μάθουν;

- Όχι γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μυρίζει.

Γιατί το κάνετε; Τι σας αρέσει σ' αυτό;

- Είναι μόδα και μας αρέσει!

Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα για τα συμπεράσματα διεθνών ερευνών μέσω των οποίων έχει διαπιστωθεί πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμπεριέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα.

Όταν ερωτήθηκαν, λοιπόν, αν γνωρίζουν για τις συνέπειες του ηλεκτρικού τσιγάρου απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

Ενώ, «ομολόγησαν» ότι μέρος από το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι ξοδεύεται στον... ατμό.

Πόσα χρήματα είναι το χαρτζιλίκι σήμερα;

- Παίρνουμε 20 ευρώ την εβδομάδα.

Και πόσα ξοδεύετε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;

- Από τα 20 ευρώ δίνουμε τα 5 ευρώ.

Ο δημοσιογράφος του protothema.gr δεν ρώτησε τα παιδιά από που προμηθεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί αυτόματοι πωλητές, που χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ο καθένας μπορεί να το προμηθευτεί.

Για τα ανήλικα παιδιά είναι εξωφρενικό το πόσο εύκολη πρόσβαση έχουν σε αυτό το νέο είδος τσιγάρου που υποτίθεται ότι εφευρέθηκε για να αντικαταστήσει το κανονικό τσιγάρο και τις βλαβερές συνέπειες του.

Εξίσου εξωφρενικό, βέβαια είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας υπάλληλος του εμπορικού κέντρου για να κάνει τις στοιχειώδεις συστάσεις και παρατηρήσεις στα μικρά παιδιά.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News