default-image

Η τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες

Υγεία
Η τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σίγουρα έχεις ακούσει κάτι για αυτήν ή μπορεί και να την έχεις δοκιμάσει σε κάποιο «γκουρμέ» εστιατόριο. Αν είσαι πολύ ψαγμένη μπορεί ήδη να την έχεις εντάξει στην καθημερινή σου διατροφή.

Αν υπάρχει κάποια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι είναι σίγουρα αυτή, ενώ σπάνια συναντάμε στη φύση μία τροφή που είναι τόσο ισχυρή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επιστημονική της ονομασία είναι chenopodium quinoa, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως κινόα. Πρόκειται για τους σπόρους του ομώνυμου φυτού, το οποίο ο αρχαίος πολιτισμός των Iνκας την είχε χαρακτηρίσει ως την «Μητέρα όλων των τροφών».

Είναι άκρως θρεπτική λόγω των άφθονων πρωτεϊνών της, δεν περιέχει γλουτένη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε ζωτικά αμινοξέα, φυτικές ίνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών και θεωρείται πιο ολοκληρωμένη τροφή από τα συνήθη δημητριακά.

Οι διατροφολόγοι μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές της ιδιότητες και δεν έχουν άδικο καθώς μας προστατεύει από πολλά νοσήματα και αρρώστιες και γι αυτό τον λόγο είναι μία «μαγική τροφή».

Αυξάνεται η ζήτηση

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των καταναλωτών αυξάνεται σταθερά λόγω της διατροφικής της αξίας και των οφελών υγείας που της αποδίδονται.

Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες δημητριακών, μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η Κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποφυγή του πρόωρου θανάτου.  

Εκτός όμως ότι είναι χαμηλή σε θερμίδες και αποτελεί βασικό στοιχείο σε δίαιτες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα μπολ με Κινόα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ίνες δημητριακών καθημερινά, μπορεί να μειώσει κατά 17% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 34 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα συσχετίστηκε με 17% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,98 g.

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ιατρικώς ότι η κινόα μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης μαζί με τις καρδιακές παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό με προϊόντα ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 29%.

Παράλληλα η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό περισσότερων από 300 ενζύμων στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών και εκείνων των ενζύμων που βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και τον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης.

Eρευνες έδειξαν ότι οι καρποί της κινόα βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Επίσης η κινόα είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό στον εγκέφαλο και τα μυϊκά κύτταρα και έτσι μειώνονται οι ημικρανίες.

Οσο για τα παιδιά, τα προστατεύει από το άσθμα καθώς η κατανάλωση και η ενσωμάτωση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του παιδικού άσθματος σχεδόν κατά 50%.

Τέλος, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων ολικής αλέσεως έχουν αυξημένα επίπεδα λιγνίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού.

Πηγή:bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News