Υγεία

Ένοχη απόλαυση τα τσιπς, πώς βλάπτουν την υγεία μας

Το αλάτι είναι ένα συστατικό που, αναμφισβήτητα, δίνει απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό, διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.

Το αλάτι είναι ένα συστατικό που, αναμφισβήτητα, δίνει απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό, διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων, «ανεβάζει» τη διάθεση, και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

Τι γίνεται, όμως όταν η κατανάλωση του γίνεται... υπερβολική;

Σύμφωνα με έρευνα η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το αλάτι αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση - αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στην καρδιά.

Οι ερευνητές του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια.

Οι ειδικοί εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti δήλωσε: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολή».

Η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια