default-image

Πρωτοβουλίες για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας

Υγεία
Πρωτοβουλίες για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ήρεμο κλίμα με σοβαρότητα και με κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που αν υιοθετηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, μπορεί να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα του την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Στη συνεδρίαση από την οποία απουσίαζαν οι βουλευτές του Νομού και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Λασιθίου, το «παρών» έδωσε μόνο ο αν. διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ Γιώργος Αρακαδάκης, ο οποίος παρουσίασε με αριθμούς την εικόνα του ιδρύματος και τις χρηματοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, εξηγώντας ότι προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις επικουρικών παθολόγων,-για να μπορέσει να έχει εφημερίες η Παθολογική Κλινική 30 μέρες το μήνα -, οι οποίοι όμως δείχνουν απροθυμία να πάνε σε Νοσοκομεία της περιφέρειας, επιλέγοντας τα κεντρικά των μεγαλουπόλεων και τα πιο οργανωμένα.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι, τώρα έχει ζητήσει να προκηρυχτούν, μια θέση επιμελητή Α' και μια θέση επιμελητή Β' για να γίνουν πιο ελκυστικές οι θέσεις στους ενδιαφερόμενους παθολόγους που θέλουν να εργαστούν στην Ιεράπετρα.

Η αντιπρόταση ωστόσο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας κ. Αντώνη Τσικαλουδάκη, ήταν να προκηρυχτεί και μια θέση διευθυντή για να έχει σοβαρό κίνητρο να έρθει κάποιος στην Ιεράπετρα.

Αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος κατέθεσε μια εμπεριστατωμένη πρόταση που αποτέλεσε τη βάση για να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις.

«Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας έχει πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες, εξοπλισμό, οικονομικούς πόρους, αναλώσιμο υλικό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιδεικνύουμε όμως ανοχή, γιατί το πρόβλημα είναι Πανελλήνιο. Συμφωνήσαμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και αποφασίσαμε όλοι μαζί, λαός, εργαζόμενοι και διοίκηση, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ανοίξει η Παθολογική Κλινική και να καλύψει με εφημερίες όλο τον μήνα.

Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι η ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα δίκαια και αντικειμενικά. Ούτε η στρατηγική της στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι σωστή, ούτε η κατανομή του δυναμικού της είναι αυτή που υπαγορεύουν οι ανάγκες.

Η συσσώρευση περιστατικών στην Παθολογική Κλινική του Αγίου Νικολάου την περίοδο αιχμής των ιώσεων, που προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο, έγινε αντικείμενο δυσφήμισης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας του ενός Παθολόγου. Επιστρατεύτηκαν και ορισμένα τοπικά ΜΜΕ. Ενημερώθηκε παραπλανητικά  και η Υγειονομική Περιφέρεια. Απευθυνόμενοι στην Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, της θέτουμε ευθέως το ερώτημα: Προτιμά τους ασθενείς σε ράντζα στον Άγιο Νικόλαο με ολόκληρο όροφο Παθολογικής στην Ιεράπετρα κλειστό ή να στείλει έναν Παθολόγο να ενισχύσει την Ιεράπετρα και να ανοίξουν τα φώτα της κλειστής αυτής Κλινικής; Κλίνες υπάρχουν, γιατροί υπάρχουν, το μόνο που μένει είναι να τους κατανείμει σωστά. Γιατί δεν το κάνει, αφού μάλιστα υπάρχει εκεί Παθολόγος που κατά καιρούς εξέφρασε την επιθυμία να έρθει να βοηθήσει;», ανέφερε ο κ. Μαματόπουλος.

«Το δεύτερο που δεν καταλαβαίνει η ενιαία διοίκηση είναι ότι,  ο πληθυσμός ευθύνης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Δεν έχει λοιπόν κανένα δικαίωμα να ζητά δουλειά που κάνουν 5 άτομα στον Άγιο Νικόλαο να την επωμίζονται και μάλιστα στο πολλαπλάσιο  οι δύο της Ιεράπετρας, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο ένας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Και αυτό δεν αφορά μόνον την Παθολογική Κλινική αλλά και πολλούς άλλους τομείς των δύο Νοσοκομείων (π.χ. το προσωπικό του χειρουργείου, τη διοικητική υπηρεσία και πολλά άλλα). Ξέρουμε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, αλλά μέχρι τότε, αφού αποτελούμε πια ενιαίο ή διασυνδεόμενο Νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει αλληλοβοήθεια και όχι γκρίνια.

Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια, σε μέρες που μπορεί να προγραμματιστούν, να δοθεί βοήθεια στον Γυναικολόγο μας με την παρουσία ενός συναδέλφου του από τον Άγιο Νικόλαο; Καθόλου δύσκολο. Απλά λείπει η  διάθεση.

Θα υπάρξει προσέλευση ειδικευομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας; Θα υπάρξει δικαιοσύνη στην κατανομή επικουρικών γιατρών; Πόσοι υπηρετούν στον Άγιο Νικόλαο και πόσοι στην Ιεράπετρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαμαντόπουλος υποστηρίζοντας ότι η άδικη μεταχείριση της ενιαίας διοίκησης δικαιολογεί το πάγιο αίτημα της Ιεράπετρας η οποία διεκδικεί το αυτοδιοίκητο για το Νοσοκομείο της, και την μετονομασία του, σε Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Η πρόταση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας είναι να γίνει άμεσα μια συνάντηση με την κ. Μαυρομάτη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιεράπετρας ζητά άμεση συνάντηση εργασίας στην 7η ΥΠΕ για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Η συνάντηση αυτή ζητούμε να γίνει σε ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα.

Ζητούμε, υπό την εποπτεία της Διευθύντριας της 7ης ΥΠΕ, την παρουσία της Διοικήτριας των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου, του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και των εκπροσώπων μας γιατρών να συζητήσουν και να επιλύσουν όλα τα θέματα σωστής και δίκαιης αντιμετώπισης του Νοσοκομείου μας. Η συνάντηση αυτή θα  έχει τον χαρακτήρα της δίκαιης αντιμετώπισης του πληθυσμού ευθύνης του Νοσοκομείου μας, με δεδομένο ότι αποτελούμε την τέταρτη σε πληθυσμό  περιοχή της Κρήτης, που έχει απόλυτη εξάρτηση από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας.

Η πρόταση αυτή που κατατίθεται από τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας πιστεύουμε ότι αποτελεί για αυτήν τη χρονική αυτή στιγμή το εποικοδομητικότερο βήμα για τον ορθολογικότερο τρόπο και τη δίκαιη αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας στον τόπο μας. Η σταθερή άποψη ότι το Νοσοκομείο μας πρέπει να είναι αυτοδιοίκητο με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Νοτιοανατολικής Κρήτης» δεν απεμπολείται. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα καθορίσουν τα μετέπειτα βήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρόταση του ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αντρέα Μαμαντόπουλο.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, κ. Κυρίλλου, του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, του αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γ. Αρακαδάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων, κ. Ι. Γουλιδάκη και κ. Ν. Δασκαλάκη, του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Α. Τσικαλουδάκη, του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Α. Μαμαντόπουλου, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα, της κ. Μ. Κτιστάκη, του υπεύθυνου του τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας, κ. Γ.

Αγγελάκη, του προέδρου Επαγγελματοβιοτεχνών, κ. Ε. Ζουμπουλάκη, εκπροσώπου της Τοπικής Οργάνωσης  ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπάμπη Δραγασάκη, του πρώην Βουλευτή Λασιθίου, κ. Κ. Δερμιτζάκη, του πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης, κ. Ε. Γερακιανάκη και άλλων.

Η συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Μετά και από την πρόταση του δημάρχου Ιεράπετρας αποφασίστηκε η μετάβαση στο υπουργείο Υγείας διευρυμένης επιτροπής στην οποία θα μετέχουν ο δήμαρχος Ιεράπετρας, ο Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, ο αναπληρωτής διοικητής, ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, επικεφαλής των  Δημοτικών Παρατάξεων και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα προκειμένου να τεθούν εκ νέου στον αρμόδιο υπουργό τα προβλήματα του ιδρύματος και να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για άμεσες ενέργειες, ενώ το συμβούλιο αποφάσισε για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας, εφόσον δεν δοθούν έμπρακτα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι απαιτούμενες λύσεις.

Κατά τη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Μαυρομάτη αναφορικά με το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο θέμα του Νοσοκομείου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News