Υγεία

Δίνουν ζωή... τα λιπαρά τυριά!

Τα τυριά που είναι πλούσια σε λιπαρά προσφέρουν μακροζωία. Οπότε, αν είστε από αυτούς που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο ροκφόρ και τη φέτα, έχετε έναν επιπλέον λόγο να τα απολαμβάνετε χωρίς ενοχές.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τρώγοντας κανείς τυριά πλούσια σε λιπαρά- κυρίως τα κίτρινα τυριά - βελτιώνει την υγεία του αυξάνονται τα επίπεδα της λεγόμενης "καλής χοληστερίνης" (HDL). Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρέχει προστασία στον οργανισμό έναντι των μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων.

Οι Δανοί ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα,  διάρκειας 12 εβδομάδων, σε δείγμα 139 ενηλίκων με στόχο  να μελετήσουν τον τρόπο επίδρασης των λιπαρών τυριών στην ανθρώπινη υγεία. Τα λιπαρά τυριά έχουν στην ουσία αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα.

Το ροκφόρ για παράδειγμα, ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά τυριά, εμπεριέχει θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, Γάλλοι ερευνητές ελπίζουν πως, στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να εξάγουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του και να τα χρησιμοποιήσουν στην παρασκευή φαρμάκων για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και ίσως σε προϊόντα αντιγήρανσης και ομορφιάς.

Πηγή: protothema

Σχόλια