default-image

Φλεγμονή στο σώμα: 7 συνδυασμοί τροφών για πρόληψη και αντιμετώπιση

Υγεία
Φλεγμονή στο σώμα: 7 συνδυασμοί τροφών για πρόληψη και αντιμετώπιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φλεγμονές αποτελούν την αιτία για την εκδήλωση πολλών παθήσεων στον οργανισμό, όπως αρθρίτιδες, καρδιαγγειακά νοσήματα και Αλτσχάιμερ.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τους παρακάτω συνδυασμούς τροφών, συμβάλλετε στην πρόληψη ενάντια στις φλεγμονές, παρέχοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά + ελαιόλαδο

Ο συνδυασμός λαχανικών και καλών λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, ενισχύει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και το βήτα καροτένιο. Η λουτεΐνη, που υπάρχει στα πράσινα φύλλα, μειώνει τη φλεγμονή στα μάτια, βοηθώντας στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βήτα καροτίνη μειώνει όλες τις φλεγμονές σε όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία και παραπάνω. Φροντίστε λοιπόν να περιχύνετε πάντα με λίγο ελαιόλαδο τις πράσινες σαλάτες σας.

Σπανάκι + βατόμουρα

Φτιάξτε ένα smoothie με σπανάκι και βατόμουρα και πιείτε το πριν και μετά την προπόνησή σας. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές που κατανάλωναν βατόμουρα καθημερινά για 6 εβδομάδες, απέτρεψαν τη φλεγμονή που δημιουργείται στο σώμα μετά την προπόνηση. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το σπανάκι βελτιώνει την αναπνοή και τη ροή του οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Φακές + λεμόνι

Εάν βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, κινδυνεύετε από σιδηροπενική αναιμία. Η αντίδραση αυτή προκύπτει από μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα σας. Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως οι φακές ή φασόλια συνδυασμένα με εσπεριδοειδή που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος και καροτενοειδών, όπως το λεμόνι. Έτσι θα αυξήσετε σημαντικά την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται από τον οργανισμό.

Γλυκοπατάτες + πιπέρι καγιέν

Πασπαλίστε στις γλυκοπατάτες πιπέρι καγιέν ή τσίλι σε σκόνη για να ενισχύσετετην απορρόφηση της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος, όπως η ακμή, καθώς και της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας.

Αμύγδαλα + κεφίρ

Προσθέστε λίγα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ με κεφίρ και κρατήστε υγιές το έντερό σας. Όπως και το γιαούρτι, το κεφίρ έχει όλα τα ωφέλιμα βακτήρια και προβιοτικά που κάνουν καλό στη υγεία, ενισχύοντας παράλληλα και τα φιλικά βακτήρια στο στομάχι.

Ο συνδυασμός αμυγδάλων και κεφίρ καταπολεμά τη χρόνια εντερική φλεγμονή (και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα).

Σμέουρα + σταφύλια

Τα σμέουρα (γνωστά και ως φραμπουάζ) και τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ο συνδυασμός τους όμως τα κάνει ακαταμάχητα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σμέουρα ενισχύει την ικανότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα σταφύλια. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και καρκίνου του πνεύμονα.

Σκόρδο + κρεμμύδια + καστανό ρύζι

Ο συνδυασμός κρεμμυδιού και σκόρδου με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, υπερτριπλασιάζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Μελέτη έδειξε ότι ηλικιωμένοι που έλαβαν πήραν συμπληρώματα ψευδαργύρου, είχαν μειωμένο κατά 66% κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με φλεγμονή (αθηροσκλήρωση, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες).

Πηγή: onmed.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News