Υγεία

Δ.Πετράκης: Δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο μεταλλαγμένο

Επιφυλακτικός και παράλληλα ανήσυχος για την τελική στάση των Ευρωπαίων και την υγεία μας, ο παιδοχειρουργός μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρης Πετράκης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 , αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων  μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Greenpeace να καταγγέλλει ότι μυστικές συζητήσεις και έγγραφα δημιουργούν νέα δεδομένα  στους υγειονομικούς, διατροφικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.


Κατά του σχεδίου της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ τάχθηκε αρχικά και η Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Για διχασμένες κυβερνήσεις όπως και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας μιλά ο Δημήτρης Πετράκης στο Σταθμό αναφορικά με τη διατροφική μας υγεία.

Υπενθυμίζετε ότι:

Κατά του σχεδίου της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ τάχθηκε η Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει όχι στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, μετά τη δημοσίευση από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ.

«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι «η πιο πιθανή επιλογή» σήμερα.


Χθες, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές, τα οποία εντείνουν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», σύμφωνα με τα όσα γράφει το iefimerida.gr.

Για τον Βιβιάν Περτισό, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στις Βρυξέλλες, οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν, ωστόσο, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Περτισό.

«Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ».

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία και τη Γαλλία καταγγέλλει την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων.

Στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές, όπως ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον έχουν ήδη επικρίνει αυστηρά την ΤΤΙΡ.


Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, τον Μάιο στη Γαλλία και στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, «η πολιτική ατζέντα δείχνει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, τότε μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018», εκτιμά ο Περτισό.

Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) που τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέσα του 2013 με τη μέγιστη μυστικότητα, έχει στόχο την κατάργηση των εμπορικών και κανονιστικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σχόλια