default-image

Άσθμα, νόσος που διαρκεί;

Υγεία
Άσθμα, νόσος που διαρκεί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λέξη άσθμα προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «ασθμαίνω». Μέχρι τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως συνώνυμο της δύσπνοιας και αφορούσε περιγραφή καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την περιγραφή αναπνευστικής νόσου με χαρακτηριστικά κλινικά σημεία και συμπτώματα.

Το βρογχικό άσθμα είναι συχνότερο στην παιδική ηλικία και η συχνότητα προσβολής των αγοριών είναι διπλάσια από αυτής των κοριτσιών. Στους ενήλικες η ποσότητα μόλις υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού.

Το βρογχικό άσθμα έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα σε αντίθεση με άλλα πνευμονικά νοσήματα, στα οποία η βλάβη του πνευμονικού ιστού είναι μη αναστρέψιμη και χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα των κλινικών του εκδηλώσεων, τόσο μεταξύ των διαφόρων ασθενών, όσο και στους διαφόρους ασθενείς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Κλινικές μορφές του βρογχικoύ άσθματος

1. Το παροξυσμικό βρογχικό άσθμα. Όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται σποραδικά, ύστερα από έκθεση σε αντιγόνο ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Ασθενείς ευαισθητοποιημένοι σε γύρεις εκδηλώνουν παροξυσμούς σε ορισμένη εποχή του έτους, συνήθως την άνοιξη, (εποχιακό άσθμα). Το παροξυσμικό βρογχικό άσθμα χαρακτηρίζεται ελαφρύ, όταν ο ασθενής σποραδικά 1 -2 φορές το μήνα δύσπνοια, δυσχέρεια στην πλήρωση του θώρακα με αέρα και συριγμό. Οι παροξυσμοί αυτοί, όπως έδειξαν συνεχεία μετρήσεις των αντιστάσεων των αεροφόρων οδών, ενδέχεται να είναι σοβαροί. Σπανιότερα σε παιδιά και νεαρά άτομα οι παροξυσμοί είναι ιδιαίτερης βαρύτητας.

2. Το χρόνιο βρογχικό άσθμα Όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν απόφραξη σ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο βαθμός της βρογχικής απόφραξης ποικίλλει τόσο κατά τη διάρκεια του 24ώρου, όσο και από ημέρα σε ημέρα. Χαρακτηρίζεται ως βαρύ ή ελαφρύ, ανάλογα με τον βαθμό των νυχτερινών αφυπνίσεων λόγω δύσπνοιας, τον χρόνο που απαιτείται μετά την πρωινή αφύπνιση προκειμένου να υποχωρήσει η δύσπνοια και την κατανάλωση βρογχο-διασταλτικών φαρμάκων.

3. Η πρόκληση βρογχόσπασμου με την άσκηση. Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του βρογχόσπασμου, η οποία αρχίζει να εκδηλώνεται στο τέλος της άσκησης, αλλά συνήθως είναι πιο έντονη μετά το τέλος της. Σε νεαρά άτομα το φαινόμενο αποτελεί συχνά τη μόνη εκδήλωση του βρογχικoύ άσθματος

4. Το αιφνίδιο βρογχικό άσθμα Με τον όρο αυτό περιγράφονται επικίνδυνες για τη ζωή κρίσεις βρογχικoύ άσθματος Οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονη δύσπνοια, ορθόπνοια και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους επικουρικούς μυς.

Ενδέχεται να παρουσιάζουν συγχυτική κατάσταση, απώλεια των αισθήσεων, κυάνωση.

Όταν η συμπτωματολογία του αιφνίδιου βαρέως άσθματος διαρκεί, παρά τη θεραπεία, περισσότερο από 24 ώρες, τότε αναφερόμαστε σε εμφάνιση ασθματικής κατάστασης (status astmaticus).

Κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα

Το βρογχικό άσθμα είναι μια νόσος διάρκειας. Ο συνδυασμός συχνότητας και χρονιότητας τα καθιστά μια πολυδάπανη υπόθεση. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το άσθμα κοστίζει 6,2 δις δολάρια κατά έτος. Το 1 δις είναι για τα φάρμακα. Επίσης η συχνή νοσηλεία και η απουσία συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την εργασία είναι θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Όλα τα παραπάνω αναλυτικά στην εκπομπή Πάνω απ'όλα η υγεία μας με την Εύα Ντελιδάκη το Σάββατο 23 Απριλίου στις 14.00.

Στις ερωτήσεις της Εύας Ντελιδάκη θα απαντήσουν η Ιωάννα Μητρούσκα Πνευμονολόγος, διευθυντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιο  Κρητης, ο Μηνας Εργαζάκης, Αλλεργιολόγος, η Εύα Ματζουράνη, Παιδίατρος -Παιδοπνευμονολογος -Παιδοαλλεργιολόγος, ο Σταύρος Σηφάκης Γυναικολόγος, η Μαρία Αλεξάνδρου Πρόεδρος Ινστιτούτου «ΒΙΟΕΞΕΛΙΞΗ» Ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Αμερικανικής Ενωσης Υπνοθεραπευτών και ο Δρ. Νικόλαος Κωστόπουλος  Ιατρός , διευθυντής Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής στην Αθήνα  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News