default-image

Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας

Υγεία
Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Olga Kotelko ήταν μια γυναίκα που έγινε γνωστή για τη μακροζωία της και την αθλητική της υπεροχή.

Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1919 και ήταν το έβδομο παιδί ανάμεσα σε 11. Οι γονείς της ήταν από την Ουκρανία και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στον Καναδά. Η Kotelko έζησε τα παιδικά της χρόνια σε αγρόκτημα και όπως δήλωνε πάντα η ίδια, ήταν πολύ ευτυχισμένη. Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε έκανε δυο παιδιά και χώρισε. Και τότε πήγε να ζήσει με την αδελφή της, αν και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, γιατί εκείνη την εποχή ήταν σπάνιο να είσαι μια ανύπαντρη μητέρα.

Επίσης, ήταν δασκάλα για τρεις δεκαετίες και όσοι τη γνώριζαν την αγαπούσαν πολύ. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε διδάσκοντας, μεγαλώνοντας τα παιδιά της και κάνοντας διάφορα αθλήματα, γιατί αγαπούσε πολύ την άσκηση. Όταν πήρε σύνταξη αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στον αθλητισμό, έτσι στα 77 της χρόνια άρχισε να κάνει στίβο και πήρε μέρος σε πολλές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Εξάλλου σε όλη της ζωή δεν επαναπαυόταν ποτέ και πάντα ήθελε να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Έγινε η πιο μεγάλη σε ηλικία γυναίκα με το πιο ψηλό άλμα εις μήκος. Επιπλέον, έκανε σφαιροβολία, ακόντιο και σφύρα. Έζησε μέχρι τα 95 και είχε αποκτήσει πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Όλα αυτά τα επιτεύγματα σε συνδυασμό με την ηλικία της, τράβηξαν το ενδιαφέρον τόσο του έντυπου τύπου όσο και των επιστημόνων.

Το φυσιολογικό για έναν ανθρώπινο εγκέφαλο είναι να συρρικνώνεται κατά την πάροδο του χρόνου και οι νευρικές συνδέσεις να ατροφούν. Αυτή η συρρίκνωση μπορεί να οδηγήσει σε άνοια ή και σε Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα η άνοια εμφανίζεται στο 30% των ηλικιωμένων που είναι άνω των 85. Αλλά αυτό δεν αφορούσε την Kotelko. Πώς λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι τον εγκέφαλο της Kotelko;

Όταν Kotelko ήταν 93 ετών, συμφώνησε να αφήσει τους επιστήμονες στο Beckman Institute for Advanced του Ιλινόις να μελετήσουν την εγκέφαλο της. Οι ερευνητές μελέτησαν την μνήμη της και τις ικανότητες της στην επίλυση προβλημάτων και οι βαθμοί της από τα διαγνωστικά τεστ ήταν άριστοι!

Τοποθέτησαν επίσης, ένα μηχάνημα MRI για να σαρώσουν τον εγκέφαλο της. Όμως, παρά το γεγονός ότι η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη, έγραψε μια προκαταρκτική ανάλυση των ευρημάτων της, δεν δημοσίευσε την έρευνα. Ένα μήνα αργότερα, μια νευροεπιστήμονας η Burzynska εμφανίστηκε στο Beckman, για να αρχίσει τη νέα δουλειά της ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Και τότε ήταν που ενδιαφέρθηκε για την έρευνα που είχε γίνει στην Kotelko.

Οι δυο γυναίκες γνωρίστηκαν και η Κotelko δέχτηκε να κάνει μαγνητική τομογραφία, όπου τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της ήταν όμοιος μιας γυναίκας πιο νεαρής ηλικίας. Κοιτάζοντας τη δομή του εγκεφάλου της, κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι έμοιαζε με 93 ετών, αλλά με 60!

Η νευροεπιστήμονας έκανε και άλλες εξετάσεις στην Olga, ώστε να συγκρίνει τα αποτελέσματα με εκείνα άλλων γυναικών ηλικίας από 60 έως 70. Με τη πάροδο του χρόνου οι δυο γυναίκες γνωρίστηκαν καλύτερα και αυτό έκανε τη Burzynska να αναρωτιέται, μήπως τελικά η αγάπη της Kotelko για την άθληση και η ανάγκη της για μάθηση, κράτησαν τον εγκέφαλο σε τόσο καλή κατάσταση.

Η απάντηση όμως, φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη, γιατί αυτή η ανθεκτικότητα του εγκεφάλου φαίνεται να προήλθε και από το γεγονός ότι η Kotelko δεν σταμάτησε ποτέ να αμφισβητεί τον εαυτό της. Επίσης, σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι ήθελε να μαθαίνει συνέχεια καινούρια πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών ήταν.

Η Burzynska και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα αποτελέσματά από την έρευνα στο περιοδικό Neurocase. Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι περίπλοκες σωματικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, από ό,τι οι λιγότερο σύνθετες, όπως το περπάτημα.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όσοι άνθρωποι κάνουν πολύπλοκα πράγματα, βοηθάνε στο να έχουν μακροζωία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Kotelko, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ στη ζωή της να εξασκεί το μυαλό και το σώμα της.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι πως ακριβώς λειτουργεί η άσκηση στη διατήρηση του εγκεφάλου και της μακροζωίας, αλλά μάλλον είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Τέλος, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη κυκλοφορία και διεγείρει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News