default-image

Στα νησιά τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας

Υγεία
Στα νησιά τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς τα ποσοστά των παιδιών με σωματικό βάρος άνω του φυσιολογικού παραμένουν ανησυχητικά υψηλά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στα ελληνικά νησιά εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα και καθιστική ζωή.

Συγκεκριμένα, οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%). Στο άλλο άκρο, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (27% και 28%, αντιστοίχως).

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ αφορούν το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές/τριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας και επιβεβαιώνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλη την επικράτεια, καθώς το 22% και 8% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας αξιολογήθηκε ως υπέρβαρος και παχύσαρκος, αντιστοίχως.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ετών υλοποίησης του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους ιδιαιτέρως στον νησιωτικό παιδικό πληθυσμό της χώρας. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υποβάθμιση του τρόπου ζωής των παιδιών συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη διαχρονική αύξηση της συχνότητας της παιδικής παχυσαρκίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, σύμφωνα με τα οποία μόλις 4 στους/στις 10 μαθητές/τριες της Ελλάδας εμφανίζουν μια υψηλή προσκόλληση στο υγιεινό διατροφικό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, ενώ μόλις 6 στους/στις 10 μαθητές/τριες υιοθετούν έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) έχουν παράλληλα και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με πολύ χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%).

Αντιθέτως, στις περιφέρειες με χαμηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών (Ηπείρου και Θεσσαλίας), το ποσοστό των παιδιών που απέχουν σημαντικά από τη Μεσογειακή δίαιτα και υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερο (5% και 35%, αντιστοίχως).

Πηγή:health.in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News