default-image

"Καμπανάκι" για τον Η1Ν1 και στην Κρήτη

Κρήτη
"Καμπανάκι" για τον Η1Ν1 και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά τρία άτομα νοσηλεύονται το τελευταίο 24ωρο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο ΠΑΓΝΗ, εμφανίζοντας συμπτώματα γρίπης.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες ο Η1Ν1 που συνήθως προκαλεί βαριάς μορφής λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως σοβαρές πνευμονίες, απειλεί άμεσα όχι μόνο άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και υγιείς οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μοναδική ασπίδα προστασίας εκτός από τα μέτρα πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

«Συνιστώ στα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα», εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ κ. Ανέστης Κιούλπαλης, που διευκρινίζει ότι μπορεί στις περιπτώσεις των ατόμων που είναι υγιείς, η γρίπη να έχει καλύτερη εξέλιξη, ωστόσο δεν παύει ως γρίπη να έχει αρκετά μεγάλη θνησιμότητα.

Στο Βενιζέλειο από την αρχή του χρόνου, μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί συνολικά 4 άτομα, δίχως να έχει καταγραφεί, ευτυχώς, θανατηφόρο περιστατικό, ενώ στο ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν νοσηλευτεί συνολικά 4 επίσης άτομα (τρία το προηγούμενο διάστημα και ένα νοσηλεύεται αυτές τις ημέρες).

«Αυτή την ώρα έχουμε δύο άτομα στην Μονάδα. Έναν 56χρονο που δεν είχε προβλήματα υγείας και έναν 75χρονο με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Λαμβάνουν και οι δύο την απαραίτητη αγωγή και νομίζω ότι προς το παρών και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει καλή εξέλιξη», διευκρίνισε ο κ. Κιούλπαλης.

Οι επιστήμονες πάντως που εκτιμούν ότι βαδίζουμε προς την περίοδο έξαρσης της γρίπης, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα πρέπει να τηρούνται και μάλιστα με μεγάλη προσοχή, οι κανόνες υγιεινής, όπως και να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους που συναθροίζονται πολλά άτομα.

Τι γίνεται με τα παιδιά

Πιο ανθεκτικά εμφανίζονται στον ιό της γρίπης τα παιδιά όπως σημείωσε η Παιδίατρος κ. Ελένη Κόκορη.

«Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα κλασσικά όπως ένας υψηλός πυρετός και επίμονος βήχας, όμως δεν αποκλείεται ο ιός να εκδηλωθεί με διάρροια και εμετό. Δεν γνωρίζω όμως να υπάρχουν παιδιά που να χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Συνήθως έχουν καλύτερη εικόνα και καλύτερη εξέλιξη».

Η θεραπεία

Όπως εξήγησε ο κ. Κιούλπαλης, τα περιστατικά δεν έχουν πολλαπλασιαστεί, γιατί τουλάχιστον σε όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ "δίνουμε εξαρχής θεραπεία για την γρίπη πριν καν επιβεβαιωθεί από τα δείγματα που στέλνουμε. Αν επιβεβαιωθούν συνεχίζουμε τη θεραπεία, αν δεν επιβεβαιωθούν, σταματάμε, δίχως όμως να έχουμε διακινδυνεύσει να "εξαπλωθεί" ο ιός".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News