Υγεία

Τρώμε λιγότερο με μικρό πιάτο, αρκεί να είμαστε μόνοι

Το πιάτο στο οποίο τρώμε παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος μας και όσοι έχουν περιττά κιλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν αν φροντίσουν να τρώνε σε μικρό πιάτο, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.

Για να πετύχει η προσπάθειά τους, όμως, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να σερβίρονται και να τρώνε μόνοι τους, λένε οι αυστραλοί επιστήμονες που την πραγματοποίησαν.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Εταιρείας Έρευνας Καταναλωτών» (JACR), είναι πολλές οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει με διάφορα είδη πιάτων και τις επιδράσεις τους στην κατανάλωση τροφής, αλλά τα έως τώρα αποτελέσματα «ήταν ανάμικτα και αντιφατικά».

Για να δώσουν μια οριστική απάντηση, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bond, στο Κουήνσλαντ, ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους 56 προγενέστερες μελέτες (σ.σ. αυτού του είδους η επιστημονική έρευνα λέγεται μετανάλυση).

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως όταν διπλασιαζόταν το μέγεθος του πιάτου, αυξανόταν κατά 41% κατά μέσον όρο η ποσότητα του φαγητού που καταναλωνόταν.

Αντιθέτως, όταν μειωνόταν το μέγεθος του πιάτου κατά 30%, ελαττωνόταν επίσης κατά 30% η ποσότητα του φαγητού που καταναλωνόταν, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση ήταν να σερβίρουν οι εθελοντές μόνοι τους φαγητό στα μικρότερα πιάτα και η δεύτερη να μην τους παρακολουθεί κανείς όταν έτρωγαν, ειδάλλως έτρωγαν περισσότερο.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί τόσο πολλές παρελθούσες μελέτες οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε εργαστήρια διατροφής, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μέγεθος του πιάτου είναι άνευ σημασίας, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν αρχίσουμε να τρώμε σε μικρότερα πιάτα μπορούμε να μειώσουμε κατά σχεδόν 10% τις θερμίδες μας, δίχως καλά-καλά να το καταλάβουμε.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια