default-image

Μεγάλες καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων (video)

Υγεία
Μεγάλες καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες είναι τα εμβόλια που περιμένουν εδώ και καιρό οι Διευθύνσεις Υγείας των περιφερειών της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία, κοινωνικά ιατρεία κ.λπ., αλλά αυτά δεν έρχονται. Την ώρα που δυσάρεστα σενάρια θέλουν να είναι ορατός ο κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών που εδώ και χρόνια είχαμε ξεχάσει, όπως η πολιομυελίτιδα.

Πρόκειται για εμβόλια που καλύπτουν μεταξύ άλλων ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, ο κοκκίτης, η ανεμοβλογιά αλλά και το εμβόλιο της γρίπης. Πολλά από τα οποία εξαντλούνται ή παρουσιάζουν ήδη έλλειψη για αυτό και είναι αναγκαίο να έρθουν άμεσα. «Όλα τα εμβόλια που χρειάζονται έχουν σταλεί στο υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό και περιμένουμε να τα παραλάβουμε προκειμένου με τη σειρά μας να κάνουμε τη διανομή σε επίπεδο Κρήτης.

Συγκεκριμένα τα εμβόλια που έχουμε παραγγείλει είναι το tetravac, διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας και κοκκίτη, το MMR, ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας, το αιμόφιλο. Το εμβόλιο για ηπατίτιδα Β και το παιδικό. Όπως επίσης περιμένουμε να μας στείλουν το εμβόλιο ή για τα κονδυλώματα ή για τον τράχηλο της μήτρας. Παρουσιάζεται καθυστέρηση στην αποστολή των εμβολίων και κατά την άποψή μου πιθανότητα να μην υπάρχει καλός συντονισμός με τις περιφέρειες», είπε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης. «Σε κάποια εμβόλια όπως αυτό της γρίπης, που πρέπει να γίνονται το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, υπάρχουν καθυστερήσεις», πρόσθεσε ο κ. Καμπάνης.

Και εκτιμήσεις για μια ακόμη φορά θέλουν τα απαιτούμενα εμβόλια να παραλαμβάνονται εντός του μήνα από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης, ωστόσο προκύπτει πρόβλημα με το αντιφυματικό εμβόλιο. Έλλειψη που καταγράφεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Το καλό είναι ότι τα περισσότερα εμβόλια είναι διαθέσιμα και το λέμε αυτό διότι κατά καιρούς σημειώνονται ελλείψεις, όπως για ένα 4μηνο υπήρχε πρόβλημα με το tetravac. Παρ' όλα αυτά ακόμα δεν έχουν έρθει και δυστυχώς παρουσιάζεται καθυστέρηση. Πάντως οι ποσότητες που έχει ζητήσει η Περιφέρεια είναι επαρκείς για να στείλει και σε εμάς. Εκεί όμως που παρουσιάζεται πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι με το mantoux. Πέρυσι, όπως είναι γνωστό, δεν ολοκληρώθηκε ο αντιφυματικός εμβολιασμός. Και αυτό είναι ένα θέμα σοβαρό, το οποίο έχει να κάνει με την ανυπαρξία του εμβολίου τόσο στο Ινστιτούτο Παστέρ όσο και από το εργοστάσιο παραγωγής του», ανέφερε η αναπληρώτρια διοικητής ΥΠΕ Κρήτης Άννα Τριχοπούλου.

Σε ό,τι αφορά πάντως στους ανασφάλιστους, η κ. Τριχοπούλου διευκρινίζει ότι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τα εμβόλια από τα φαρμακεία, αφού προηγηθεί η συνταγογράφησή τους, στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συγκεκριμένα, όπως η ίδια ανέφερε, «όλοι οι ανασφάλιστοι μπορούν να γράψουν το εμβόλιό τους στο γιατρό τους και να το προμηθευτούν με 0% συμμετοχή. Δηλαδή δωρεάν από το φαρμακείο. Τα φαρμακεία διαθέτουν τα εμβόλια πέρα από κάποιες περιστασιακές ελλείψεις που παρουσιάζονται», όπως τόνισε.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δήμοι της Κρήτης διεκδίκησαν και πέτυχαν από την ΠΕΔ Κρήτης την εξασφάλιση κονδυλίου συνολικού ύψους 15.000 ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί σε όλους τους δήμους για τις ανάγκες εμβολιασμού ανασφάλιστων και άπορων. «Τα χρειαζόμαστε όμως αυτά τα εμβόλια. Τα χρήματα υπήρχαν, γιατί λοιπόν να μη χρησιμοποιηθούν;», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

«Τελικά η άποψη που επικράτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ είναι ότι θα γίνει ένας συνολικός διαγωνισμός για την προμήθεια εμβολίων», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας Μιχάλης Μαχαιρας. «Εμείς ως Δήμος από πέρυσι είχαμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και με τη Μητρόπολη όπου έχουμε από κοινού το Κοινωνικό Ιατρείο, μια έρευνα στα σχολεία όπου και διαπιστώθηκε πως ένα μεγάλο ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των παιδιών είναι ανεμβολίαστα», τόνισε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Ν. Μαριάς: «Ορατός ο κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών»

Τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα επισημαίνει σε γραπτή του ερώτηση στην Ευρωβουλή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, τονίζοντας ότι περισσότερα από 250.000 παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους απαραίτητους εμβολιασμούς. Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης που κατέθεσε ο Νότης Μαριάς έχει ως εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για την Ε.Ε., η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας του ανθρώπου. Όμως, η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις, που έχει απέναντι στη χώρα, η οποία πλήττεται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της τρόικας. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι περισσότερα από 250.000 παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος επανεμφανίσεως ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα, σύμφωνα με υπολογισμό που έγινε πριν από δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι «Γιατροί του Κόσμου» σε δημοσίευμά τους. Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ερωτάται: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να παρέχεται δωρεάν εμβολιασμός στα Ελληνόπουλα, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο επανεμφανίσεων ασθενειών;».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_qhzrkxse/

Γεωργία Μακάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News