default-image

Τρέχουν για τις ελλείψεις στα εμβόλια

Ελλάδα
Τρέχουν για τις ελλείψεις στα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας προκάλεσε ο έντονος φόβος και ο προβληματισμός για τη δημόσια υγεία και δη για την υγεία των μικρών παιδιών, ύστερα από την είδηση ότι παρουσιάζεται έλλειψη σημαντικών εμβολίων, τα οποία κυρίως γίνονται σε βρέφη. Έλλειψη που εντείνει τις ανησυχίες των γονέων και όλης της κοινωνίας, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση νόσων που έχουν να εμφανιστούν εδώ και δεκαετίες, όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκκίτης, κάτι για το οποίο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατροί και φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αγωνία που εκφράστηκε για το γεγονός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κινήθηκε άμεσα προκειμένου να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα έλλειψης εμβολίων που παρατηρείται στην αγορά. Έτσι, μετά από συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ήρθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το προσωρινό πρόβλημα παραγωγής - στο οποίο οφείλεται η έλλειψη των σκευασμάτων στη χώρα μας - αντιμετωπίζεται και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός του επόμενου 10ημέρου.

Μόνο ακριβά

Ωστόσο, ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προχωρήσει σε καταγγελία, με άξονα τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με τις ελλείψεις να είναι σημαντικές και στο Ηράκλειο. Από την πλευρά τους οι παιδίατροι συνιστούν ψυχραιμία, αφού, όπως σημειώνουν, τα εμβόλια που είναι σε έλλειψη μπορούν να καλυφθούν από άλλα, των οποίων ωστόσο το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και άρα απαγορευτικό.

Εκείνο πάντως που φαίνεται ότι πιέζει περισσότερο είναι η έλλειψη ινσουλίνης που, όπως λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, καθώς είναι μια έλλειψη ικανή να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε διαβητικούς που κάνουν χρήση και που απειλείται άμεσα η ζωή τους εάν δεν τους χορηγηθεί. Ο ίδιος παράλληλα εξαπολύει επίθεση στις φαρμακευτικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι εκβιάζουν με τεχνητές ελλείψεις, με σκοπό το κέρδος.

«Θεωρώ ότι όλο αυτό είναι ένας έμμεσος εκβιασμός των εταιρειών προς τη χώρα μας, ώστε από τη μια να δοθεί αύξηση στην τιμή, ενώ από την άλλη υπάρχει και το θέμα της αποπληρωμής, καθώς ζητάνε να γίνεται τοις μετρητοίς. Και ό,τι άλλο και να λένε δε μας πείθουν πια», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι συνολικότερα η έλλειψη φαρμάκων πλησιάζει σε όρια που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, όμως στην περίπτωση της ινσουλίνης, η έλλειψή της οδηγεί στο να κινδυνεύουν άμεσα πάρα πολλοί συμπολίτες μας, καθώς αν δεν τη χρησιμοποιήσουν άμεσα τη στιγμή που τη χρειάζονται παίζεται η ζωή τους κορώνα-γράμματα. Και αυτό είναι πάρα πολύ τρομακτικό», τόνισε ο παιδίατρος-λοιμωξιολόγος/διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Μανώλης Γαλανάκης.

Αναγκαία

Οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με επείγουσα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ να ζητά άμεση παρέμβαση. Την ίδια ώρα και με δεδομένες τις ελλείψεις που εμφανίζονται σε εμβόλια τα οποία υπάγονται στο πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού και κυρίως απευθύνονται σε βρέφη που τα κάνουν από το 2ο μήνα της ζωής τους, τον κίνδυνο να επανακάμψουν νόσοι που εδώ και δεκαετίες είχαν εξαφανιστεί λόγω των εμβολίων, όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκκίτης, τονίζουν γιατροί και φαρμακοποιοί.

Κάνουν ωστόσο λόγο για ανησυχία που όμως σε αυτή τη φάση δε θα πρέπει να γεννάει φόβο στις οικογένειες, καθώς, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, μπορούν με άλλα εμβόλια να καλύψουν αυτά που εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά, τα οποία πάντως είναι ακριβότερα, ενώ είναι άγνωστο αν μπορούν να τα καλύψουν για τα παιδιά τους οι ανασφάλιστες οικογένειες.

«Εάν η έλλειψη παραταθεί, τότε σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των μικρών παιδιών. Γιατί θα εμφανιστούν νοσήματα τα οποία, αν και δεν τα συναντάμε πια στις μέρες μας, θα επανέλθουν εάν ο εμβολιασμός καθυστερήσει. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν εμβόλια που μπορεί να γίνουν στη θέση αυτών που λείπουν.

Όμως πρόκειται για πολύ πιο ακριβά εμβόλια, γεγονός που επιβαρύνει πολύ περισσότερο τους μη ασφαλισμένους, ενώ για τους ασφαλισμένους επιβαρύνει το κράτος», ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα η παιδίατρος Ελένη Κόκορη. «Λείπουν κάποια εμβόλια. Ωστόσο, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα. Οπότε αυτή τη στιγμή τα παιδιά δεν κινδυνεύουν», είπε ο παιδίατρος-παιδοδιαβητολόγος/διευθυντής Παιδιατρικής ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Μαμουλάκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nrrr5l0p/

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News