Υγεία

Από λέπια ψαριών το σμάλτο των δοντιών

Το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια του ανθρώπου και τους επιτρέπει να δαγκώνουν, προέρχεται από τα λέπια ψαριών που ζούσαν πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Το λευκό και γυαλιστερό σμάλτο είναι ο σκληρότερος ιστός που παράγεται σήμερα στο ανθρώπινο σώμα και στο σώμα των άλλων σπονδυλωτών ζώων και μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για την προέλευσή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Περ 'Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανακάλυψαν και μελέτησαν το απολίθωμα του ψαριού Andreolepis, που ζούσε πριν από 425 εκατ. χρόνια στη Σουηδία και διέθετε ένα λεπτό στρώμα σμάλτου πάνω στα λέπια του.

Ένα άλλο ψάρι με την ονομασία «Psarolepis», που ζούσε στην Κίνα πριν από 415 εκατ. χρόνια, επίσης είχε σμάλτο πάνω στα λέπια του, αλλά και στα οστά του προσώπου του. Ωστόσο, κανένα από τα δύο ψάρια δεν είχε ακόμη σμάλτο στα δόντια του, κάτι που συνέβη μόνο μετά από πορεία εξέλιξης εκατομμυρίων ετών.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι η αδαμαντίνη εξελίχθηκε σε άλλα σημεία του σώματος και άργησε να «μετακομίσει» στα δόντια.

Τα ψάρια είναι οι πρόγονοι των ζώων της ξηράς, ανάμεσά τους ο άνθρωπος και τα άλλα θηλαστικά. Σήμερα τα περισσότερα ψάρια δεν παράγουν πια σμάλτο στον οργανισμό τους.

Ο Αλμπεργκ δήλωσε «Η ανακάλυψη είναι σημαντική, επειδή είναι απρόσμενη. Στους ανθρώπους το σμάλτο υπάρχει μόνο στα δόντια τους και είναι ζωτικό για τη λειτουργία τους, συνεπώς είναι φυσικό να υποθέσει κανείς ότι εκεί εξελίχθηκαν επίσης, αλλά φαίνεται πως δεν είναι έτσι».

Σχόλια