default-image

Λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Υγεία
Λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά και μας προστατεύει από το έμφραγμα, αλλά ταυτοχρόνως αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια μελέτη.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε επί τέσσερα χρόνια την πορεία της υγείας 114.970 εθελοντών, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με μείωση κατά 24% του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος.

Οι εθελοντές που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (δύο-τρία ποτά την ημέρα οι άντρες και ένα-δύο οι γυναίκες) ήταν πιο προστατευμένοι απ' όσους έπιναν λίγο (έως ένα ποτό την ημέρα και για τα δύο φύλα) ή όσους έπιναν πολύ (πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα οι γυναίκες και πάνω από 21 οι άντρες).

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξανόταν κατά 51% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών και της κεφαλής & του τραχήλου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), οι πιθανότητες κάθε άντρα να εκδηλώσει καρκίνο είναι 1,55% για την στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα, 0,8% για τον οισοφάγο, 0,13% για τον μαστό, 1,08% για το στομάχι, 4,84% για το παχύ έντερο και 1,27% για το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη.

Αντίστοιχα, οι πιθανότητες καρκίνου για κάθε γυναίκα είναι 10% για τον μαστό, 4,49% για το παχύ έντερο, 0,23% για τον οισοφάγο, 0,53% για το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη, 0,67% για τη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα, 1,33% για τις ωοθήκες και 0,67% για το στομάχι.

Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 29% του κινδύνου τραυματισμού, γράφει η ερευνητική ομάδα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προέρχονταν από 13 χώρες (Σουηδία, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Πολωνία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Κίνα, Κολομβία, Ινδία και Ζιμπάμπουε), ούτως ώστε να καλυφθούν όλα τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News