default-image

"Δραματική" μείωση δαπανών παροχών ασθενείας τον Ιούλιο

Οικονομία
"Δραματική" μείωση δαπανών παροχών ασθενείας τον Ιούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δραματική μείωση των δαπανών για παροχές ασθενείς αλλά και την παραπέρα αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τρίτους οφείλεται η πλασματική μείωση του ελλείμματος των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα των Capital Controls τα οποία επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου, όπως αναφέρει το capital.gr.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015. Το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών έπεσε τον Ιούλιο του 2015 στα 460 εκατ. ευρώ από τα 895 εκατ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Ιούνιο.

Η πλασματική αυτή μείωση του ελλείμματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι οι δαπάνες για παροχές ασθενείας έπεσαν κατά 22,6% ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Πιο αναλυτικά οι παροχές ασθενείας μειώθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ στο 7μηνο του 2015 σε σχέση με το 7μηνο του 2014 (από τα 2,430 δισ. ευρώ στα 1,881 δισ. ευρώ). Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, η μείωση των παροχών ασθενείας "έτρεχε" με ποσοστό μόλις 11,5%. Συνεπώς, μέσα σε ένα μήνα, ο ρυθμός μείωσης των δαπανών για παροχές ασθενείας διπλασιάστηκε.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 117 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πλέον τα 2,457 δισ. ευρώ (έναντι 2,340 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο). Συγκεκριμένα στα 446 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (από 421 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο). Στα 1,708 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες.

Παράλληλα, συνεχίστηκε αν και με βραδύτερους ρυθμούς, η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 5,8% (-636 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι) και τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν κατά 14,7% (-1,340 εκατ. ευρώ).

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως η παράδοξη "βελτίωση" των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές εν μέσω capital controls οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί εργοδότες -κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων- κατέβαλαν ακόμα και έναντι τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν υπό το φόβο "κουρέματος" των καταθέσεων.

Η αναλογική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς ταμεία τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο οφείλεται στο γεγονός ότι το δημόσιο ανέλαβε να κλείσει τις "τρύπες" στους προϋπολογισμούς ορισμένων ταμείων λόγω της παράλυσης που έφεραν τα capiral controls στις συναλλαγές τους με τους ασφαλισμένους και, κυρίως, τους αυτασφαλισμένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News