default-image

Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα "θεραπεύουν το διαβήτη"

Υγεία
Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα "θεραπεύουν το διαβήτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας στους δύο πάσχοντες από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι υποβάλλονται σε εγχείρηση αδυνατίσματος απαλλάσσονται επί τουλάχιστον 5 χρόνια από το διαβήτη τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και σε αλλαγές που επιφέρει η εγχείρηση στη λειτουργία των εντέρων, γράφει διεθνής ομάδα επιστημόνων στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet".

Κανένας από τους 60 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχε κατορθώσει να φέρει το σάκχαρό του σε φυσιολογικά επίπεδα μόνο με φάρμακα και δίαιτα.

Η νέα μελέτη συνέκρινε τη συνήθη αντιδιαβητική φαρμακευτική θεραπεία με την τροποποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα ώστε η τροφή να μην απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, αλλά να «διέρχεται» από το σώμα.

Αυτό επετεύχθη με μείωση του μεγέθους του στομάχου και παράκαμψη τμήματος του εντέρου.

Όπως δήλωσε ο δρ Φρανσέσκο Ρουμπίνο, καθηγητής Μεταβολικής Χειρουργικής στο King's College του Λονδίνου (KCL), ο οποίος χειρούργησε τους ασθενείς, μετά την εγχείρηση το 50% των ασθενών απέκτησαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου για 5 χρόνια (σ.σ. τόσο διήρκεσε η μελέτη), ενώ άλλο ένα 30% χρειάζονται μόνο ένα χάπι την ημέρα για να έχουν ρυθμισμένο σάκχαρο.

«Αν και μερικοί εξακολουθούν να έχουν τύπου 2 διαβήτη, η συντριπτική πλειονότητα ρυθμίζουν πολύ εύκολα το σάκχαρό τους», είπε.

Οι χειρουργημένοι ασθενείς ανέφεραν επίσης ότι μετά την εγχείρηση βελτιώθηκε πολύ η ποιότητα της ζωής τους, ενώ μειώθηκαν δραματικά οι πιθανότητές τους να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα - κάτι που δίχως σημαντική ρύθμιση του σακχάρου συμβαίνει σε οκτώ στους δέκα πάσχοντες από διαβήτη.

Ωστόσο όλοι τους εξακολουθούν να μετρούν συστηματικά το σάκχαρό τους.

«Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα στους διαβητικούς ασθενείς φαίνεται να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές όσον αφορά το γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ τώρα συσχετίζονται με μειωμένες επιπλοκές του διαβήτη», γράφουν σε σχόλιό τους που συνοδεύει τη νέα μελέτη οι δρες Δημήτρης Πουρνάρας και Καρέλ λε Ρου, από το Imperial College του Λονδίνου.

«Το ερώτημα πλέον είναι εάν σχετίζονται και με μειωμένη θνησιμότητα».

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News