default-image

Καταγγέλλουν σχέδιο συγχωνεύσεων για δύο κλινικές του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Καταγγέλλουν σχέδιο συγχωνεύσεων για δύο κλινικές του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίτλοι τέλους πέφτουν για την αυτόνομη λειτουργία της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ασθενείς, αναμένεται να συγχωνευτούν με την Αιματολογική και τη Γενική Χειρουργική Κλινική, αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο, πάντως, διαψεύδεται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, που κάνει λόγο για μεταφορά και όχι συγχώνευση των εν λόγω κλινικών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης, «πρόθεση της διοίκησης είναι η μεταφορά της Νεφρολογικής Κλινικής εκεί που βρίσκεται τώρα η Αιματολογική, καθώς και η μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής εκεί που είναι τώρα η Νεφρολογική. Με τη σειρά της, η Αιματολογική αναμένεται να μεταφερθεί εκεί που είναι η Παιδοχειρουργική».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, προχθές επιχειρήθηκε η βίαιη μεταφορά ασθενών - ακόμη και βαριών περιστατικών - σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου. «Οι εργαζόμενοι αντιδράσαμε αμέσως κι εμποδίσαμε στην πράξη τη μεταφορά των ασθενών. Χθες το πρωί προχωρήσαμε, μάλιστα, σε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ αποφασίσαμε να απέχουμε από κάθε εργασία που έχει να κάνει με μεταφορά ασθενών σε άλλες κλινικές ή με εξοπλισμό των κλινικών που η διοίκηση αποφάσισε να μεταφερθούν», ανέφερε.

«Ουσιαστικά η Νεφρολογική Κλινική θα συγχωνευτεί με την Αιματολογική και η Παιδοχειρουργική με τη Γενική Χειρουργική. Αυτό γίνεται, λόγω έλλειψης κυρίως ιατρικού προσωπικού, καθώς οι εφημερίες των γιατρών δεν αρκούν για την αυτόνομη λειτουργία των κλινικών που μεταφέρονται», λέει ο κ. Φραγκιαδάκης και προσθέτει: «Έτσι, περιστατικά βρεφών ή νηπίων θα εξετάζονται και από γενικούς χειρουργούς, κάτι που μας πάει χρόνια πίσω. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να βάλεις ένα νεφροπαθή, που κανονικά νοσηλεύεται σε αποστειρωμένο θάλαμο, σε γειτνιάζοντα χώρο με την Παθολογική Κλινική. Δεν μπορείς να έχεις δίπλα-δίπλα βρέφη με ηλικιωμένους. Μιλάμε για ομάδες ασθενών, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες σε μικρόβια».

Ο πρόεδρος Νεφροπαθών του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Κουτεντάκης επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς ζητούν να τους αφήσουν στην κλινική που έχουν φτιάξει οι ίδιοι με δικά τους έξοδα τα τελευταία χρόνια. Ο αντιπρόεδρος των νεφροπαθών Αντώνης Τζωρμπατζάκης δήλωσε ότι, «εάν η Νεφρολογική Κλινική μεταφερθεί αλλού, αυτός δε θα ακολουθήσει και θα καθίσει να πεθάνει».

Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς απειλούν ότι, σε περίπτωση μεταφοράς της κλινικής, θα προχωρήσουν μέχρι και σε αποχή από την αιμοκάθαρση.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Νίκος Χαριτάκης διέψευσε τα περί συγχωνεύσεων των κλινικών και μίλησε για αναγκαία μεταφορά, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Παιδοχειρουργική Κλινική θα σταματήσει τη λειτουργία της.

Αποσύνδεση νεφροπαθούς...

Την ίδια ώρα, μια απίστευτη καταγγελία ήρθε να αναστατώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ, καθώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εκπρόσωποι εργαζομένων και συγγενής ασθενούς, γιατρός του νοσοκομείου αποσύνδεσε νεφροπαθή από το μηχάνημά του, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μεταφοράς της Νεφρολογικής Κλινικής. Το περιστατικό επιβεβαιώνεται τόσο από το γιο της ασθενούς, πατέρα Αρσένιο Καστρινάκη, όσο κι από τον πρόεδρο των εργαζομένων, αλλά και τη γραμματέα της Νεφρολογικής Κλινικής Βάσω Αθανασάκη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πατέρας Αρσένιος, «ο γιατρός μπήκε ξαφνικά στο θάλαμο και την ώρα που η μητέρα μου έκανε κάθαρση, έβγαλε το μηχάνημα από την πρίζα, χωρίς να εξηγήσει τίποτα σε κανέναν». Ερωτώμενος για το περιστατικό, ο κ. Χαριτάκης απάντησε πως σε καμία περίπτωση ο γιατρός δε θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενούς και προχώρησε στην εκτίμηση ότι έκανε ό,τι έκανε για να αποδείξει ότι η μετακίνηση της νεφροπαθούς δεν εγκυμονεί κινδύνους, καθώς το μηχάνημα λειτουργεί και με μπαταρία.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_12nn7nm3/

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News