Υγεία

"Έβγαλαν ζωντανό-νεκρό το παιδί μου από το χειρουργείο"

Δραματικές ώρες, στον προθάλαμο της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ζει εδώ και 39 ημέρες η οικογένεια του 29χρονου Αλέξανδρου. Ο άτυχος νεαρός εισήχθη στο χειρουργείο στις 3 Ιουλίου για μια επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο βρέθηκε να δίνει πλέον μάχη ζωής και θανάτου, εξαιτίας ιατρικού λάθους, όπως καταγγέλλει η οικογένειά του, η οποία ζητά από τη Δικαιοσύνη και τις υγειονομικές Αρχές να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Μια υπόθεση με σοκαριστικές ομοιότητες, που δείχνουν πως προφανώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με μοιραίες συνέπειες και θύματα αθώους ανθρώπους, όπως ο 29χρονος, ο οποίος δε γνωρίζει πως η σύζυγός του έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, δύο 24ωρα αφότου ενημερώθηκε, συγκλονισμένη, πως ο Αλέξανδρος βρίσκεται σε κώμα.

Ο άτυχος νεαρός, πατέρας δύο μικρών αγοριών, εργαζόταν σε φαρμακαποθήκη. Λίγο πριν την έλευση του δεύτερο παιδιού της οικογένειας αποφάσισε να συμπληρώσει το εισόδημά του κάνοντας βάρδια στο ταξί του πατέρα του. Γι' αυτό και υποβλήθηκε στις εξετάσεις που ήταν απαραίτητες ώστε να εκδώσει την απαραίτητη κάρτα εργασίας. Όμως, οι γιατροί εντόπισαν μια κύστη στο θώρακά του και του συνέστησαν να την αφαιρέσει. Μαζί με την οικογένειά του κατέφυγε στο ΠΑΓΝΗ, όπου, μετά από συνεννόηση με αρμόδιο χειρουργό, ορίστηκε η μέρα της επέμβασης για τις 3 Ιουλίου.

Όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια επέμβαση ρουτίνας. «Σε τρεις ή τέσσερις μέρες, όπως μας είχαν ενημερώσει, θα έβγαινε από το νοσοκομείο, προκειμένου να είναι παρών στη γέννηση του δεύτερου παιδιού του», όπως αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" η μητέρα του. Όμως οι τραγικές συγκυρίες ξεκίνησαν από τη στιγμή που βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι.

Μαζική αιμορραγία

Η επέμβαση ξεκίνησε, όχι όμως από το χειρουργό που επέλεξαν και γνώριζαν, αλλά από άλλο γνωστό καθηγητή-χειρουργό. Δυστυχώς για τον άτυχο νεαρό, η κατάληξη στάθηκε τραγική. Το χειρουργείο ξεκίνησε νωρίς το πρωί και αντί να τελειώσει σε μία ή δύο ώρες, κράτησε πάρα πολλές, όπως αναφέρει η μητέρα του, που έχει ήδη προσφύγει τόσο στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, όσο και στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

Ήταν αργά το απόγευμα της 3ης Ιουλίου, όταν οι γονείς έντρομοι πληροφορήθηκαν ότι το παιδί τους αιμορράγησε μαζικά. «Το παιδί μου υπέστη ένα πολύ μεγάλο αιμορραγικό σοκ και έχασε ουσιαστικά όλο του το αίμα. Μεταγγίστηκε αρχικά με έντεκα φιάλες αίμα και δύο πλάσματα. Έμεινε ο εγκέφαλος χωρίς αίμα, έπαθε ανακοπή και χρειάστηκε για πολλή ώρα μαλάξεις για να επανέλθει η λειτουργία της καρδιάς του. Βλέπαμε τους μεταφορείς να κουβαλούν αίματα πανικόβλητοι στο χειρουργείο, αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Το παιδί μου βγήκε στην κυριολεξία νεκρό από το χειρουργείο και έκτοτε παλεύει για τη ζωή του», περιγράφει η κ. Μαρία, μητέρα του Αλέξανδρου, που ζει ώρες απίστευτης αγωνίας στον προθάλαμο της εντατικής όλες αυτές τις μέρες.

Βαριές βλάβες

Ο 29χρονος Αλέξανδρος παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βαρύτατες εγκεφαλικές βλάβες, όπως έδειξαν οι μετέπειτα εξετάσεις, ως συνέπεια της ανακοπής που υπέστη την ώρα του χειρουργείου. Η αποκατάσταση της υγείας του είναι αβέβαιη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, εφόσον ανακτήσει τις αισθήσεις του, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες νοσηλείας σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης. Η πιθανότητα να έχει υποστεί μόνιμη πλέον αναπηρία είναι μεγάλη.

Μια άλλη συνταρακτική πτυχή της υπόθεσης έχει να κάνει με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της οικογένειας. Η σύζυγος του Αλέξανδρου, δύο 24ωρα αφότου ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης, έφερε στον κόσμο το δεύτερο αγοράκι της οικογένειας. Με τη στήριξη ψυχολόγου, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το "Γολγοθά" που τους επεφύλαξε η μοίρα, σε μια στιγμή που θα έπρεπε να ζουν μόνο την ευτυχία.

«Να βρεθεί η αλήθεια»

«Ζητούμε από επίσημα χείλη, αν και κατ' ιδίαν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, να μάθουμε ό,τι ακριβώς έγινε στο παιδί μας, ώστε άλλος άνθρωπος να μην υποστεί το ίδιο», λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του ασθενούς. «Δεν είναι δυνατό για μια καλοήθη νόσο από την ανόητη πολυπραγμοσύνη κάποιου καθηγητή να παθαίνει το παιδί μου αυτά τα δεινά. Να μην υποστεί τέτοια βλάβη ποτέ πια κανείς άλλος ασθενής από το στρεβλό καθεστώς του ΠΑΓΝΗ και του ΕΣΥ γενικότερα. Ζητούμε η ΕΔΕ που διατάχθηκε να αποκαλύψει την αλήθεια και όχι να "κουκουλώσει" ένα ακόμη, τραγικό ιατρικό λάθος. Και βέβαια να τιμωρηθεί αυτός που έβαλε χωρίς λόγο και με μεγάλη αμέλεια το παιδί μας στον κίνδυνο να χάσει τη ζωή του ή να μείνει για μια ζωή ανάπηρο. Αλήθεια, ποιος από το φαύλο και επικίνδυνο αυτό σύστημα νοιάστηκε, σαράντα ημέρες τώρα, για τα δύο αυτά ανήλικα παιδιά και τη νεαρή μάνα τους και για το πώς θα τα καταφέρουν από εδώ και πέρα;», συνεχίζει η μητέρα, η οποία δίνει τη δική της μάχη για να κρατήσει όρθια την οικογένειά της και να μην αφήσει καμία πιθανότητα συσκότισης στην υπόθεση.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια προσέφυγε στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου και υπέβαλε γραπτό αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού. Όπως μας απάντησε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Χαριτάκης, στον οποίο απευθυνθήκαμε, «πραγματικά έχουμε δεχτεί αίτημα για το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε. Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία και παρακολουθείται στενά από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Επειδή πρόκειται αναμφίβολα για ένα σοβαρό περιστατικό, σας διαβεβαιώνω πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διερευνηθεί και στην παραμικρή λεπτομέρειά του».

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ όρισε άλλο πανεπιστημιακό χειρουργό να διενεργήσει εκείνος την Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Το πόρισμά της αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες αυτού του τραγικού ιατρικού συμβάντος. Οι γονείς και η σύζυγος του 29χρονου παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την πορεία της έρευνας και αναμένουν το πόρισμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Για το λόγο αυτό μετέφεραν την καταγγελία τους τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, όσο και στη ΔΥΠΕ Κρήτης.

«Ήταν μια απλή κύστη και όχι όγκος»

«Αμέσως μετά το χειρουργείο, σε μια γρήγορη ενημέρωση που μας έκανε αργότερα ο συγκεκριμένος γιατρός-καθηγητής, μας είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι αυτό που είχε το παιδί σας δεν ήταν κύστη, αλλά όγκος, μέσα στον οποίο είχε διεισδύσει η ανώνυμος φλέβα και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γι' αυτό και υπέστη το αιμορραγικό σοκ. Από τότε δεν τον ξαναείδαμε», αναφέρει η μητέρα του 29χρονου, και συμπληρώνει: «Από τη βιοψία όμως που έχουμε στα χέρια μας και την ιστολογική εξέταση, λέει ότι αυτό που αφαιρέθηκε ήταν μια απλή κύστη, μια καλοήθης νόσος και όχι όγκος».

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο σύλλογος κάλεσε σε ακρόαση τους γονείς του 29χρονου και τους άκουσε με προσοχή. Έλαβαν μάλιστα τη διαβεβαίωση ότι η καταγγελία τους θα ερευνηθεί σε βάθος.

Ο Κ. Βαβουρανάκης, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας ανέφερε πως «η οικογένεια έχει υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΗ την αναφορά-καταγγελία της. Επειδή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και για λόγους αρχής, δεν μπορώ να σας ενημερώσω σχετικά προτού το Διοικητικό Συμβούλιο λάβει επίσημη απόφαση. Είμαστε εν αναμονή διευκρινιστικών και συμπληρωματικών πληροφοριών. Όταν αποκτήσουμε σαφή εικόνα, θα σας ενημερώσουμε».

Η ΥΠΕ

Στενά παρακολουθεί το θέμα και η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με τον κ. Ηγουμενίδη να ασχολείται προσωπικά, αφού οι καταγγελίες έφτασαν στον ίδιο, ενώ η υπόθεση φαίνεται να παίρνει και την οδό της Δικαιοσύνης, αφού και οι γονείς ετοιμάζονται να υποβάλουν μηνύσεις. Μέσα στον πόνο τους, οι γονείς του 29χρονου βρήκαν το κουράγιο να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που στέκονται όλες αυτές τις ημέρες στο πλευρό του παιδιού τους.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναισθησιολόγους της μαύρης για μας εκείνης ημέρας, που χωρίς αυτούς το παιδί μας δε θα κρατιόταν στη ζωή, και ένα επίσης πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και όλο το προσωπικό της Εντατικής, που για σαράντα ημέρες παλεύουν να μας ξαναδώσουν πίσω το παιδί μας».

Το σίγουρο είναι πως η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας της Κρήτης οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα την υπόθεση και να ασχοληθούν σε βάθος, όχι μόνο για να σώσουν και να επαναφέρουν τον άτυχο νέο, αλλά και για να προλάβουν κάθε άλλη τέτοια επικίνδυνη ενέργεια, που θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών.

Σχόλια