default-image

ΠΑΓΝΗ: "Παίζουν" με τις ζωές των καρκινοπαθών

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: "Παίζουν" με τις ζωές των καρκινοπαθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις ζωές των καρκινοπαθών παίζει η δημόσια υγεία στην Κρήτη, σύμφωνα με νέες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το μόνο στην Κρήτη που διαθέτει 2 μηχανήματα ακτινοθεραπείας, εκ των οποίων το ένα εδώ και 10 ημέρες δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών, με τη ζωή τους να κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή.

Πρόκειται για μηχανήματα που θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί εδώ και μια δεκαετία, όπως ισχυρίζονται οι καρκινοπαθείς και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με τις συνέπειες τώρα να είναι αναπόφευκτες, αφού κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ακτινοθεραπεία 70 καρκινοπαθών από την Κρήτη, αλλά και από τα γύρω νησιά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως καταγγέλλουν οι ταλαιπωρημένοι καρκινοπαθείς, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός από πλευράς νοσοκομείου για μεταγωγή των περιστατικών σε άλλα ιδρύματα, κάτι που στοιχίζει χιλιάδες ευρώ αν καλυφθεί από τους ίδιους, παρόλο που η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ φρόντισε να ενημερώσει τους κατά τ' άλλα ταλαιπωρημένους καρκινοπαθείς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όποιος από τους καρκινοπαθείς το έπραξε αυτοβούλως, να βρεθεί στη δεινή θέση να πληρώσει υπέρογκα ποσά για ακτινοθεραπείες κυρίως στην Αθήνα. Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου κ. Νίκος Χαριτάκης σημειώνει ωστόσο ότι «ένας αριθμός των ανθρώπων αυτών διοχετεύτηκε στο μηχάνημα που υπάρχει και είναι σε λειτουργία, ενώ ένας άλλος έχει μεταφερθεί στην Αθήνα».

Φοβούνται

Πρόκειται για απίστευτες καταγγελίες ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών στην Κρήτη και από τα γύρω νησιά, που θέλησαν να επισκεφτούν το ΠΑΓΝΗ, με μια καταγγέλλουσα καρκινοπαθή, η οποία όμως ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, να αναφέρει: «Μας ενημέρωσαν ότι θα έχουμε πρόβλημα λόγω βλάβης στο μηχάνημα. Επικοινωνούσαμε κάθε μέρα, όμως δεν έγινε τίποτα. Υπάρχουν ασθενείς που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, όπως και κάποιοι που έρχονται από τα νησιά και ταλαιπωρούνται πάρα πολύ. Είναι άδικο να χάσουμε όλες αυτές τις θεραπείες».

Οι καρκινοπαθείς κάνουν λόγο για κατάσταση που επικρατεί συχνά-πυκνά, ενώ την ίδια ώρα, μέσα στην απόγνωση, επισημαίνουν και τις φοβίες τους για δημοσιοποίηση του θέματος, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες, όπως λένε, που θα έχουν αντίκτυπο την ίδια τους τη θεραπεία.

«Πολλοί ασθενείς, ενώ έχουν τεράστιο θέμα, φοβούνται για την ίσως δυσμενή αντιμετώπιση που θα έχουν από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει η καταγγέλλουσα καρκινοπαθής σχετικά με τους ενδοιασμούς των καρκινοπαθών που, ενώ ταλαιπωρούνται, δε μιλάνε.

«Έρχεται ανταλλακτικό»

«Αναφερόμαστε στο ένα μηχάνημα από τα δυο των γραμμικών επιταχυντών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των διαφόρων νεοπλασιών, το οποίο παρουσίασε βλάβη. Η βλάβη εντοπίστηκε, και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσαμε για την προμήθεια του ανταλλακτικού, που θα το βοηθήσει να λειτουργήσει και πάλι», είπε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Νίκος Χαριτάκης.

Οι καρκινοπαθείς όμως διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που σημειώθηκε, αλλά και για το χρόνο που θα απαιτηθεί ακόμα μέχρι να έρθει το ανταλλακτικό, σε βάρος πάντα της υγείας τους, όπως λένε.

«Χρειάζεται η άμεση αντικατάστασή του διότι, λόγω παλαιότητας, κάθε φορά χαλάει και δίνεται μια μάχη από την τεχνική υπηρεσία να βρεθούν ανταλλακτικά, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Γεγονός που έχει κόστος και για τη ζωή των ανθρώπων που κάνουν τις θεραπείες», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης αναφερόμενος στο θέμα.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τώρα ελπίζει σε δωρεές και παροχές από ανεξάρτητους φορείς, για να μην τιναχθεί στον αέρα η ακτινοθεραπεία στην Κρήτη και το νησί να μένει τελικά χωρίς... οξυγόνο για τους καρκινοπαθείς.

Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News