default-image

Δ. Βαρνάβας: "Όχι στο νέο τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης καρκίνου"

Ελλάδα
Δ. Βαρνάβας: "Όχι στο νέο τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης καρκίνου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Βαρνάβα, προκάλεσε η απόφαση του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή να επιβάλει πρόστιμα - ποινή για την αμέλεια εξέτασης τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή του υπουργού ως «τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου».

Όπως αναφέρει ο κ.Βαρνάβας, «Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια».

«Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα. Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «τούτων δοθέντων προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν. Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News