Υγεία

Τεστ ούρων θα εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος

Μια πρωτεΐνη που η «υπογραφή» της βρίσκεται μόνο σε όσους έχουν καρκίνο στο πάγκρεας θα επιτρέψει τον εντοπισμό της νόσου με ένα απλό τεστ ούρων και το κυριότερο, πολύ νωρίτερα απ' ότι ισχύει σήμερα.  

Το τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες δίνει ελπίδες για τον έγκαιρο εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου Πάνω από το 80% όσων διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας το ανακάλυψαν όταν η ασθένεια είχε ήδη εξαπλωθεί, χωρίς να υπάρχει έτσι η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης που είναι και η μόνη δυνατή θεραπεία.

Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες που ανέπτυξαν το σχετικό διαγνωστικό τεστ εκφράζουν την ελπίδα ότι αν τα πρώτα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα καθιερωθούν, η διάγνωση θα γίνεται πολύ νωρίτερα επιτρέποντας άμεσα την έναρξη θεραπείας.

Το «κλειδί» εδώ είναι η «υπογραφή» τριών πρωτεϊνών (LYVE1, REG1A και TFF1) των οποίων τα επίπεδα βρέθηκαν πολύ ψηλότερα σε δείγματα ούρων πασχόντων από την νόσο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρωτεϊνική αυτή «υπογραφή» μπορεί να «δείξει» την ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου με ακρίβεια που ανέρχεται σε ποσοστό 90%.

Σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα εντοπίσθηκαν οι ίδιες πρωτεΐνες αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθηγητής Nick Lemoine του Barts Cancer Institute, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «συναρπαστικά» αφού για πρώτη φορά δίδεται στους ασθενείς με αυτόν τον καρκίνο ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την χειρουργική αντιμετώπισή του.

Και υπογραμμίζει:«Οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται με την νόσο όταν αυτή είναι σε τελικό στάδιο. Αν όμως διαγνωσθεί στο στάδιο 2, η επιβιωσιμότητα είναι της τάξης του 20% ενώ στο στάδιο 1 η αντίστοιχη επιβιωσιμότητα για ασθενείς με πολύ μικρούς όγκους αυξάνεται έως και στο 60%».

Σχόλια