Υγεία

"Φάρμακο" ο χυμός κράνμπερι

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι πίνοντας δυο ποτήρια χυμό από κράνμπερι τη μέρα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού, καρδιακών ασθενειών και διαβήτη.

Είναι γνωστό ότι τα κράνμπερις περιέχουν πολυφαινόλες, προστατευτικές ενώσεις που υποστηρίζουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στις ΗΠΑ και συμμετείχαν 56 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής.

Η μία ομάδα έπινε δύο ποτήρια περίπου χυμό κράνμπερι ημερησίως, ενώ η άλλη ένα placebo χυμό με παρόμοιο χρώμα και γεύση. Οι ερευνητές εξέτασαν τους δείκτες υγείας των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αίματος, των επιπέδων σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, όσοι είχαν πιει το χυμό κράνμπερι εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε όλους τους δείκτες.

Δημοσίευμα της MailOnline αναφέρει ότι οι αλλαγές στις μετρήσεις συνδέονται με 15% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και 10% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

«Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα λιπίδια στο αίμα των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και την πρωτεΐνη C-reactive που αποτελεί ένα δείκτη παρουσίας φλεγμονών στον οργανισμό» εξήγησε η Christina Khoo.

«Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδηλώνουν, ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού και μπορεί να λειτουργούν προστατευτικά έναντι πολλών ασθενειών» συμπλήρωσε η Dr. Khoo και κατέληξε:

«Τα κράνμπερις περιέχουν από τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών -περισσότερα από τα μήλα, τα μύρτιλα, τα σταφύλια ή τα κεράσια».

Σχόλια