default-image

Η παρατήρηση των ψαριών ρίχνει την πίεση

Υγεία
Η παρατήρηση των ψαριών ρίχνει την πίεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκεψη σε ένα ενυδρείο σίγουρα  μας χαλαρώνει και φτιάχνει τη διάθεσή μας. Όμως, πρόσφατο πείραμα απέδειξε ότι όταν χαζεύουμε τα ψάρια, πέφτουν και οι καρδιακοί μας παλμοί.

Οι κινέζοι ανέκαθεν το γνώριζαν, αλλά ο Δυτικός κόσμος έχει τώρα τις αποδείξεις. Δύο μεγάλα Πανεπιστήμια, το University of Exeter's Europea Centre for Environment and Human Health και το Plymouth University, με επικεφαλής τον Δρα Mathew White, έδωσαν για πρώτη φορά χειροπιαστές αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση  των ενυδρείων και γενικότερα της επίδρασης της φύσης και της βιοποικιλότητας στην υγεία των ανθρώπων.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Environment and Behavior, εξηγούν ότι μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση επισκεπτών ενός μεγάλου ενυδρείου.

Μέσα σε πέντε μόνο λεπτά από την άφιξη των επισκεπτών, οι παλμοί τους και η πίεση είχαν αρχίσει να πέφτουν. Στα δέκα λεπτά είχαν σταθεροποιηθεί σε επιθυμητά χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που κράτησε το πείραμα, στο ενυδρείο έβαζαν όλο και περισσότερα ψάρια, και όσο περισσότερα γινόταν τα ψάρια τόσο πιο καλή διάθεση και υγεία είχαν οι επισκέπτες.

Ο Δρ. White επισημαίνει ότι η φύση και η βιοποικιλότητα παίζουν σοβαρό ρόλο στην υγεία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται με μετρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News