default-image

Πρωτοποριακή χειρουργική κόλλα "κλείνει" πληγές

Υγεία
Πρωτοποριακή χειρουργική κόλλα "κλείνει" πληγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα μη τοξική χειρουργική κόλλα από πρωτεΐνη, κλείνει την πληγή που αιμοραγεί σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και συμβάλλει στην επούλωσή της χωρίς να αφήνει πίσω της φλεγμονή ή ουλή.

Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Ποχάνγκ στην Νότιο Κορέα  δημιούργησαν μια επαναστατική βιοσυγκολλητική ουσία που ενεργοποιεείται με το φως και λειτουργεί με τον τρόπο που τα μύδια προσκολλώνται π,ανω σε επιφάνειες του νερού και τα έντομα διατηρούν την ευκαμψία και ισορροπία τους

Το νέο προϊόν που ονομάσθηκε LAMBA (light-activated, mussel protein-based bioadhesive), είναι μη τοξικό, συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, χαρακτηρίζεται από ισχυρή συγκολλητικότητα σε υγρές συνθήκες και υπόσχεται πολλά για πάρα πολλές ιατρικές εφαρμογές.

Ενώ τα ράμματα καιμ οι χειρουργικοί συνδετήρες επιφέρουν ζημιές σε ιστούς και χρησιμοποιούνται περιορισμένα σε εσωτερικά όργανα, οι βιολογικές κόλλες περοσφέρουν μια μη επεμβατική εναλλακτική.

Παρόλα αυτά, ακόμη δεν είναι αρκετά ισχυρές για να κρατήσουν κλειστή μια πληγή όπως τα ράμματα ενώ, το κυριότερο, δεν είναι αποτελεσματικές σε υγρό περιβάλλον, κάτι βασικό σε ιατρικές εφαρμογές.

Η βιοσυγκολλητική ουσία LAMBA που ανέπτυξαν ο Δρ. Hyung Joon Cha, καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου στο Pohang και η φοιτήτριά του Eun Young Jeon, στην πραγματικότητα αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση της ικανότητας των μυδιών να κολλούν κάτω από την επιφάνεια του νερού και ενεργοποιείται μέσω φωτοχημικής αντίδρασης, χρησιμοποιώντας ορατό γαλάζιο φως.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύει η επιθεώρηση Biomaterials, οι δοκιμές σε ζωικά μοντέλα απέδειξαν ότι η κόλλα είναι ανώτερη έναντι των ραμμάτων και των χειρουργικών κολλών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News