Υγεία

Εξετάσεις αίματος γρήγορα χάρη στα drones

Τέρμα το άγχος για το αν θα προλάβετε να πάτε τα πρωινά σας ούρα έγκαιρα στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Στο μέλλον θα μπορείτε να τα στέλνετε με ένα μικρό αυτόνομο αεροπλανάκι (drone).

Το παραπάνω δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά από επιστήμονες στις ΗΠΑ, και οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι αυτή μέθοδος μεταφοράς θα αξιοποιηθεί κατάλληλα σε απομακρυσμένα μέρη και ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου το πιο κοντινό διαγνωστικό κέντρο απέχει αρκετά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Πανεπιστημίου Μακερέρε της Ουγκάντα, με επικεφαλής τον παθολόγο Τίμοθι Αμουκέλε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", συνέλεξαν δείγματα αίματος από 56 εθελοντές.

Στη συνέχεια  φόρτωσαν τα μισά από αυτά σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μικρό drone μήκους περίπου ενός μέτρου, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν απευθείας με αυτοκίνητο σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Εν τω μεταξύ, οι δοκιμαστικές πτήσεις μεταφοράς προς το ίδιο διαγνωστικό εργαστήριο διήρκεσαν από έξι έως 38 λεπτά και έγιναν σε ύψος έως 100 μέτρων πάνω από μη κατοικημένες περιοχές για λόγους ασφαλείας.

Έπειτα, όταν σύγκριναν την κατάσταση των δειγμάτων που μεταφέρθηκαν αεροπορικά, με εκείνα που παραδόθηκαν στον μικροβιολόγο με το αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι οι πτήσεις δεν επηρέασαν αρνητικά τα βιολογικά δείγματα.

Μετά το αρχικό αυτό πείραμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια πιλοτική μελέτη στην Αφρική. Σύμφωνα με τον Αμουκέλε, ένα drone, θα μπορούσε να διασχίσει 100 χιλιόμετρα σε μόνο 40 λεπτά, αποφεύγοντας τις όποιες δυσκολίες όπως είναι η έλλειψη δρόμων, οι πλημμύρες, το μποτιλιάρισμα κλπ και στοχεύοντας με ακρίβεια στον προορισμό του, χάρη στο GPS του.

Τα drones έχουν ήδη δοκιμασθεί ως μεταφορείς φαρμάκων σε κλινικές απομονωμένων περιοχών, πράγμα που φαίνεται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε δείγματα βιολογικού υλικού όπως αίματος, ούρων, και άλλων σωματικών υγρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια