default-image

Το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα κυττάρου από επιστήμονες

Υγεία
Το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα κυττάρου από επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα κυττάρου, το οποίο «δουλεύει» σχεδόν όπως το πραγματικό κυτταρικό οργανίδιο, παράγοντας πρωτεΐνες και ένζυμα και ανοίγει νέους δρόμους στα πεδία της συνθετικής βιολογίας και της βιομοριακής μηχανικής.

Το σημαντικό αυτό επίτευγμα μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιτρέψει την παραγωγή νέων φαρμάκων και βιο-υλικών. Επίσης θα βοηθήσει τους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν αυτά τα ζωτικά συστατικά του κυττάρου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ιλινόις και Northwestern στο Σικάγο, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Βιομοριακών Επιστημών του Κολλεγίου Φαρμακευτικής βιοχημικό Αλεξάντερ Μάνκιν και τον επίκουρο καθηγητή χημικής και βιολογικής μηχανικής Μάικλ Τζούιτ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» και ονόμασαν το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα «Ribo-T».

Όπως έδειξαν τα πειράματα, το τεχνητό ριβόσωμα, κατάφερε να παράγει αρκετές πρωτεΐνες σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα.

Επιπλέον, όπως είπαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το Ribo-T θα μπορούσε με τον κατάλληλο τρόπο να κάνει πράγματα που ένα φυσικό ριβόσωμα δεν μπορεί. Για παράδειγμα, το Ribo-T θα ήταν δυνατό να μετατρέψει ένα κύτταρο σε «εργοστάσιο» κατά παραγγελία χημικών και βιολογικών υλικών, παράγοντας π.χ. μοναδικά πολυμερή, βιολογικά και μη.

Να σημειωθεί ότι τα ριβοσώματα, είναι μηχανές που δημιουργούν πρωτεΐνες από αμινοξέα αφού πρώτα διαβάζουν τις εντολές του DNA και του RNA και κάθε ζωντανός οργανισμός οφείλει την ύπαρξή του σε αυτά.

Με τη βοήθεια του τεχνητού ριβοσώματος, θα ήταν δυνατό να ενσωματωθούν «αφύσικα» αμινοξέα στις πρωτεΐνες και έτσι, μεταξύ άλλων, να παραχθούν φάρμακα όπως αντιβιοτικάμε ασυνήθιστες θεραπευτικές ιδιότητες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News