Υγεία

Παγκόσμια ημέρα ιογενούς ηπατίτιδας

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τη νόσο:

Τι είναι η ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται συνήθως από ιούς (ιογενής ηπατίτιδα). Μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από άλλους παράγοντες όπως η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ ή από φάρμακα. Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι οξεία, να εμφανιστεί δηλαδή αμέσως μετά τη μετάδοση του ιού και να αυτοϊαθεί σε μερικούς μήνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μορφής την ηπατίτιδα Α. Οι ιοί της ηπατίτιδας B, D και κυρίως C ευθύνονται για τη χρόνια ηπατίτιδα.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Όταν τηρούνται αυστηρά  οι κανόνες υγιεινής, όταν οι ερωτικές επαφές είναι ασφαλείς καθώς και η αποκλειστική χρήση ειδών προσωπικής υγιεινής συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη. Εάν θέλετε να κάνετε τατουάζ ή πίρσινγκ οφείλετε να βεβαιωθείτε ότι οι βελόνες είναι καθαρές, καθώς με αυτές μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την ενημέρωση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων.

Από το 1982 υπάρχει εμβόλιο κατά  του ιού της ηπατίτιδας Β, που είναι το πρώτο προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, γίνεται χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C θεωρείται σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν νέας γενιάς φάρμακα και άλλαξε ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C).

Τα νέα φάρμακα, χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και απομακρύνουν  τον ιό σε πάνω από 95% των ασθενών που θα τα λάβουν, και μάλιστα μπορούν να δοθούν και σε ασθενείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν καμία άλλη θεραπεία, όπως στους πολύ βαριά ασθενείς, με προχωρημένη κίρρωση, στους οποίους η μόνη ελπίδα ήταν η μεταμόσχευση.

Εντούτοις παρά την ενημέρωση, η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το χρόνο.

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) καταβάλλει προσπάθεια για την πρόληψη της μετάδοσης των Ιογενών Ηπατιτίδων, τη βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής, καθώς και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσβληθέντων από τη νόσο ατόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια